”Avskaffa regler som hindrar fri rörlighet”

EU2006-03-22

Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott uppmanar medlemsländerna att avskaffa de övergångsregler som hindrar fri rörlighet för arbetskraft från de nya EU-länderna.

I samband med EUs utvidgning gavs de 15 tidigare medlemsländerna rätt att införa restriktioner för arbetskraft från de nya medlemsländerna. Anledningen var oro för omfattande flyttströmmar. Av de 15 medlemsländerna avstod Sverige, Irland och Storbritannien från att införa övergångsregler.

Nu anser parlamentsutskottet att verkligheten har visat att oron var obefogad. Det finns inga tecken på ökade påfrestningar på arbetsmarknaden i de länder som avstått från att begränsa rätten att arbeta för medborgare från de nya EU-länderna. Tvärtom har det i de länder som införde begränsningar uppstått olagligt arbete, svarta ekonomier och utnyttjande av arbetskraft.

Den fria rörligheten för arbetskraft är en av EUs fyra hörnpelare, konstaterar utskottet, och uppmanar de länder som aviserat att de tänker behålla restriktionerna att upphäva dem. Finland, Spanien och Portugal har redan förklarat att man avser att upphäva restriktionerna. Tyskland, Österrike, Danmark och Italien har uttalat att de kommer att förnya dem.

Utskottets rapport antogs med 37 röster mot 3 och ska behandlas av parlamentet i april.

Rätten att begränsa den fria rörligheten av arbetskraft infördes 2004. Enligt beslutet fick de 15 gamla medlemsländerna rätt att förlänga sina övergångsregler fram till 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA