Arkeologer kan tvingas flytta
Omkring 120 tjänster på Riksantikvarieämbetet kan komma att flyttas över till Statens historiska museer i Stockholm, om ett förslag från regeringen går igenom.
Det är delar av Riksantikvarieämbetets uppdragsverksamhet som regeringen vill flytta. När remisstiden för förslaget nyligen gick ut var en majoritet av remissinstanserna positiva.
Bakgrunden är att Riksantikvarieämbetet har dubbla roller, dels som utförare av uppdragsarkeologisk verksamhet, dels som ansvarig för tillsynen av denna verksamhet.
Det är främst arkeologer som berörs av flytten. De är i dag knutna till kontor i Uppsala, Stockholm, Lund, Mölndal och Linköping.
Men även den befintliga administrationen i Visby kan komma att påverkas, tror Robert Lang, ordförande för ST inom Riksantikvarieämbetet. Han menar att dagens administration är dimensionerad för omkring 400 anställda.
− Hittills är personalen ganska avvaktande, men jag befarar att mellan fem och femton tjänster inom administrationen kan dras in.
Han tycker att man också borde se förslaget ur ett regionalpolitiskt perspektiv. Så sent som 2008 flyttades Riksantikvarieämbetet till Visby som en del av försvarsuppgörelsen.
− Men nu kan det bli så att man tar tillbaka en del av tjänsterna igen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.