Arbetslösheten fortsätter öka

AMS2006-01-11

Trots att antalet nyanmälda jobb ökar vill arbetslösheten inte gå ner. Det framgår av Ams statistik för december.

Under december nyanmäldes 29 000 lediga jobb till arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 9 000 sedan december förra året. Antalet varsel har minskat, liksom antalet nyinskrivna arbetslösa.

Trots det har antalet arbetslösa ökat med 2 000 personer sedan december i fjol. Totalt var 249 000 inskrivna som arbetslösa i december 2005. Det är i grupperna under 25 år och över 54 år som arbetslösheten stiger.

Också obalanstalet – antalet arbetslösa och i arbetsmarknadspolitiska program – har ökat. 374 000 personer utgör 8,3 procent av arbetskraften och är 4 000 fler än för ett år sedan. Det är bland kvinnorna ökningen finns (+7 000), bland män har antalet gått ner med (-3 000).

Långtidsarbetslösheten och antalet långtidsinskrivna ökar också.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA