Arbetslösheten bromsar in

ARBETSMARKNAD2020-08-11

Arbetslösheten ökar inte längre lika snabbt som tidigare under pandemin. Enligt Arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten kvar på 9,2 procent för juli. Men de långtidsarbetslösa blir allt fler.

Enligt Arbetsförmedlingen fortsätter arbetslösheten att stiga tydligt i alla grupper, men ökningstakten har minskat. När det gäller personer som varit arbetslösa tolv månader eller mer är ökningen snabbare.

”Det är tydligt att pandemin har försvårat arbetsmarknadsläget ytterligare för allt fler grupper inskrivna arbetslösa. Risken att hamna i långtidsarbetslöshet är stor, särskilt bland dem med kort utbildning. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till jobb”, kommenterar analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

I slutet av juli var 478 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Jämfört med juli förra året är det 134 000 fler. Uttryckt som andel av den registerbaserade arbetskraften har arbetslösheten stigit från 6,9 till 9,2 procent på ett år. Men i jämförelse med juni i år ligger arbetslösheten kvar på 9,2 procent också i juli. Arbetslösheten fortsätter att öka bland inrikes födda och personer med gymnasieutbildning.

Långtidsarbetslösheten i juli ligger 16 procent högre än motsvarande period i fjol. Totalt hade knappt 165 000 personer då varit utan arbete i tolv månader eller mer. I antal räknat är ökningen jämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda.

Bland ungdomar 18-24 år var 13,4 procent inskrivna som arbetslösa i juli. Det kan jämföras med 8,5 procent i juli förra året. Sammanlagt var 72 833 ungdomar utan jobb i slutet av juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA