Arbetsjaget ska lockas fram

JOBBSÖKERI2003-12-16

– Deltagarna är utsatta och sårbara när de kommer hit. Men vi får dem att agera och växa, säger Robert Mellbin.

Av:  Ditte Pettersson

Robert Mellbin driver Språngbrädan i Göteborg, ett projekt som syftar till att ge deltagarna stöd på vägen mot ett nytt jobb.

Varje fredag har Språngbrädan frukostklubb. Så även denna dag. Deltagarna sitter grupperade vid runda bord i den ljusa lokalen. Stämningen är god. Mellan juicedrickandet och smörgåsätandet diskuteras veckan som gått. Hann de med uppsatta mål och hur blev resultaten?

Kursdeltagaren och ST-medlemmen Anna-Lena Croona ska på två arbetsplatsintervjuer. Först till ett företag som håller på med dekoration och skyltning. Längre fram till en textillärare för att känna efter om det yrket kan passa.

Bakom sig har Anna-Lena Croona olika arbeten, konstskola samt textilhögskola.

– Fast det är svårt att få jobb inom det området. Och jag kan tänka mig att arbeta med barn och ungdomar, därför sökte jag pedagogik på lärarhögskolan men blev tredje reserv. Antagligen gör jag ett försök till.

Hon förklarar att hon är jättenöjd med projektet. Stämningen är god och gruppen underbar.

– Här finns både humor och allvar.

Hemma är det svårt att ta tag i situationen, tiden rinner bara iväg och ingenting blir gjort.

– Här skriver jag bland annat snygga ansökningshandlingar och jobbar med datorn.

På Språngbrädan erbjuds hon den där extra tiden att fundera på vad hon vill. Handledarna agerar bollplank och kommer med råd, men i slutändan är det Anna-Lena som gör valen.

Ibland föreslår handledarna fel spår. Som den där gången då Robert Mellbin tyckte att hon skulle söka jobb på en konstnärsbutik.

– Då sa jag bara ”Robert, där vill jag inte vara”. Och det respekterades.

Robert Mellbin driver sedan sex år tillbaka ett företag som jobbar med utbildning och arbete. Nu ansvarar han för Språngbrädan som kom till på initiativ av Statstjänstemannaförbundet.

Projektet ska pågå i två år. Deltagarna genomgår ett program på tio veckor och får bland annat lära sig grundläggande ekonomi, olika datorprogram, att göra hemsidor samt träffa olika gästföreläsare.

De får också lära sig att upprätta ansökningshandlingar och träna tekniken kring anställningsintervjuer. Halva dagarna är schemalagda, resten ägnas åt jobbsökeri.

– Den senare delen är den viktigaste. Efter kursen ska var och en ha fått anknytning till arbetsmarknaden. Något vi aldrig har missat under de här sex åren, säger Robert Mellbin.

Han berättar om ett tidigare projekt som var ett samarbete mellan ST och Trygghetsstiftelsen. Målgruppen var kvinnor på 52 till 57 år.

– Vi fick ut alla i de två omgångarna. Då handlar det inte om fasta jobb utan om vikariat, projektanställningar eller praktik. Men det måste vi betrakta som positivt.

För en del går det snabbt att få arbete. Genomsnittet ligger emellertid på åtta månader. I den här gruppen har två av tolv personer redan hittat ett jobb.

– Om de gått hemma hade det inte hänt så mycket.

Många som varit arbetslösa länge har blivit passiva och mår ganska dåligt. Då gäller det att plocka fram allt de faktiskt kan. Locka fram arbetsjaget, som Robert Mellbin uttrycker det.

– Åter andra kommer hit med stora förväntningar, de lägger ribban orimligt högt för sig själva. Till exempel kan en före detta säljare tänka att nu ska jag bli försäljningschef. Och då gör det ont när man måste kliva ner på jorden. Det viktiga är ju att komma in på området och först därefter börja klättra.

– Vi har vägledningssamtal med varje deltagare. Här gäller det att få fram helst två hållbara vägar som den sökande själv är nöjd med.

Några behöver mer stöd än andra. De kan få träffa en arbetspsykolog som är knuten till projektet.

Men bara att få komma in i ett sammanhang betyder mycket. Språngbrädan fungerar lite som en arbetsplats med dagliga uppgifter och kollegor att samarbeta och umgås med.

Målet är dock att hamna på en riktig arbetsplats. Därför ska alla vara med om minst tre intervjuer på olika företag. Det är nervöst men först får de genomgå en fiktiv intervju tillsammans med handledaren.

– Det är oerhört viktigt att vara förberedd, därför använder vi oss av rollspel. säger Robert Mellbin.

Mats Artbrink ska just genomgå en ”låtsasintervju” för att på eftermiddagen gå till den riktiga – på ett finsnickeri.

Han var skeptisk när han började här. Ännu en arbetsmarknadsåtgärd som inte leder någon vart, tänkte han. Tveksamheten sitter kvar till viss del och det är inte så konstigt:

– Förut gick jag ett ettårigt projekt där ingen av deltagarna fick jobb efteråt. Det var som ett vuxendagis, anser han.

Han har satt sig mitt framför handledaren Hans Kellnor för att grillas.

Hans Kellnor säger att han ska ta upp de vanligaste frågorna, fällorna och tipsen.

Därefter noterar han Mats Artbrinks klädsel, en svart kavaj, passande svarta byxor samt en skjorta som bryter av.

– Du är representativt klädd idag, säger Hans Kellnor och byter snabbt till arbetsgivarrollen: Vad har han för bakgrund, utbildning och arbetslivserfarenhet? Varför blev han arbetslös? Positiva sidor, negativa sidor.

Mats Artbrink berättar vilka jobb han haft, erfarenheten av möbelrenovering och snickeri på teatrar. Men också att han snickrar i sin lilla verkstad där hemma.

– Jag fungerar bra tillsammans med andra, är lojal och engagerar mig när jag jobbar. Dessutom är jag noggrann.

Hans Kellnor bryter in och förklarar att om man är för noggrann kan jobbet ta för lång tid.

– Vilka är dina svaga sidor?

– Jag har lite dåligt självförtroende på grund av arbetslösheten.

Hans betonar vikten av att kunna ta fram svagheter och inte bara det man är bra på. Det gäller att balansera mellan dessa egenskaper, med övervikt på det positiva förstås.

Efter intervjun tycker Hans Kellnor att Mats Artbrink skötte sig bra.

– Meningen är att dessa förberedelser ska ge säkerhet. Vilka frågor som helst kan dyka upp men den intervjuade blir ändå inte helt överraskad. Att vara nervös är tillåtet. Du kan till och med tala om att du är det. Nervositet är aldrig farlig, säger han och fortsätter:

– Däremot gäller det att inte börja prata för att fylla ut pauserna. Tystnad är obehagligt, men den sökande riskerar att i sin nervositet gå för långt i sitt prat. Svara bara och vänta på nästa fråga.

Robert Mellbin anser att det är positivt att facket tar initiativ till sådana här projekt.

– När den arbetslöse ringer facket får hon eller han bra information om a-kassan och upplysningar om utbildningar. Och vi har ett nätverk på cirka 1 500 arbetsgivare och kan hjälpa till att plocka fram det som skulle passa honom eller henne.

Språngbrädan

Språngbrädan är ett samarbete mellan Länsarbetsnämnden/Arbetsförmedlingen, Statstjänstemannaförbundet, Trygghetsstiftelsen, Trygghetsrådet, Vuxenutbildningsnämnden, TBV och PS-väst.
Det är ett Växtkraft Mål                   3-projekt, vilket innebär att           Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (ESF) finansierar 48 procent av projektet. Resten står de fem parterna för. Totalt är kostnaden cirka 11 miljoner kronor.
Projektet är tvåårigt och pengar söks för ett år i taget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA