Annons:

Arbetsförmedlingen missar ungdomarna

JOBBEN2006-06-08

Arbetsförmedlingarna sköter inte sitt uppdrag när det gäller arbetslösa ungdomar, enligt en granskning som Riksrevisionen gjort. Tre av fyra förmedlingar ger för dåligt stöd.

Riksrevisionen har granskat arbetsförmedlingens insatser för ungdomar före och under tiden i de kommunala ungdomsprogrammen, ungdomsgarantin (UG) och det kommunala ungdomsprogrammet (KUP).

Tre av fyra arbetsförmedlingar ger inte ungdomarna ett fullgott stöd under deras första 90 dagar vid förmedlingen, innan de anvisas ett program. Det handlar bland annat om brister i arbetet med individuella handlingsplaner och möten med arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingarna borde följa upp och stötta ungdomarnas arbetssökande mer aktivt under tiden ungdomarna deltar i programmen.

Granskningen visar också att arbetsförmedlingen inte lyckas styra programmen så att de utgår från ungdomarnas behov. Men det finns stora skillnader mellan olika arbetsförmedlingar. Det finns kontor där arbetet med ungdomar fungerar väl, konstaterar Riksrevisionen.

Också när det gäller den ekonomiska ersättningen till de ungdomar som deltar i programmen finns det stora variationer. Ersättningen i det kommunala ungdomsprogrammet varierar mellan 1 360 och 4 500 kronor per månad beroende på vilken kommun man bor i. Möjligheten att läsa gymnasiekurser inom programmen är också mycket olika.

– För att ungdomarna så snabbt som möjligt ska komma i arbete eller påbörja en utbildning är det viktigt att arbetsförmedlingen tidigt ger dem ett aktivt stöd. Det är också viktigt att arbetsförmedlingen inte släpper taget om ungdomarna utan följer upp och stödjer deras arbetssökande under tiden i programmen, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Ansvaret för de i granskningen uppmärksammade problemen faller enligt Riksrevisionen främst på Ams och länsarbetsnämnderna.

Fakta

Riksrevisionen har granskat arbetsförmedlingens insatser under 2005.

Enligt Ams arbetsmarknadsstatistik var i genomsnitt cirka
120 000 ungdomar mellan 18-24 år inskrivna på förmedlingen varje månad under år 2005.

Av dessa var ungefär 45 000 öppet arbetslösa. Runt 20 000 deltog i något konjunkturberoende program, varav 10 000 i det kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin.

I Ams sökandeundersökning för år 2005 uppger 40 procent av deltagarna i UG och KUP att de inte sökt något arbete den senaste månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA