Arbetsförmedlare och arbetslösa i gemensam strejk

FRANKRIKE2006-01-26

”Vi håller på att förvandlas till sociala poliser!” Det säger anställda på arbetsförmedlingar och a-kassor i Frankrike, som nyligen strejkade mot nya arbetsmetoder.

Corinne Lavigne arbetar på arbetsförmedlingen i Ivry-sur-Seine, sydost om Paris. Tisdagen den 24:e januari var förmedlingen stängd på grund av strejk.

Flera fackförbund hade varslat om konflikt och demonstrerade tillsammans med arbetslösa runt om i landet. Protesterna riktade sig mot att arbetsförmedlingarna och a-kassorna i allt högre grad ska kontrollera de arbetssökande.

– Nu måste de till exempel komma hit en gång i månaden, för att inte förlora sin a-kassa. Det kan tyckas vara en bra åtgärd, men problemet är att vi samtidigt har allt mindre att erbjuda dem, säger Corinne Lavigne.

Regeringen har utlovat reformer, som ska förbättra mottagningen på arbetsförmedlingarna. Hjälpen ska till exempel bli mer individualiserad. Men Corinne Lavigne säger att det i verkligheten har blivit allt svårare att ge de arbetssökande möjlighet till vidareutbildning och att hon allt oftare tvingas pracka på folk jobb som inte passar dem.

– Utgångspunkten är att arbetslösa saknar sysselsättning därför att de är lata. Men det räcker att titta på statistiken för att konstatera att antalet arbetslösa är många fler än de jobb som erbjuds, säger hon.

Arbetslösheten i Frankrike är fortfarande hög, cirka 9,5 procent, men kurvorna har börjat peka neråt under det senaste året. Corinne Lavigne har en känsla av att arbetsförmedlingarna deltar i ett politiskt spel.

– Nästa år är det presidentval. Inofficiellt har kampanjen redan börjat. Det är viktigt för högern att kunna visa upp förbättrade resultat. Men antalet inskrivna här är inte alltid ett bra mått på arbetslösheten, eftersom tuffare tag gör att folk slutar att söka jobb, säger hon.

Kollegor på a-kassorna deltog också i tisdagens strejk, eftersom de känner av samma utveckling. Dessutom finns en allmän oro hos personalen för att en växande del av arbetsförmedlingen i framtiden kommer att utföras av privata företag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA