Ams tog tillbaka sitt lönelöfte

ÖSTERSUND2006-03-14

ST och Ams kom överens om löner på 25 500 till 29 000 kronor för nyanställda i Östersund. Men när Ams-ledningen fick reda på att länets Försäkringskassa betalade mindre ändrade man sig.

Av:  Rickard Jakbo

Ams har i dagarna ringt upp en rad personer, däribland några från Försäkringskassan, som har uppfattat sig ha fått anställning på Ams. Beskedet var att lönen kan bli lägre än vad som tidigare sagts.

–Fruktansvärt, muntliga avtal är bindande, säger Anders Persson på ST inom Ams som nu överväger att vidta juridiska åtgärder.

–Några avtal finns inte, säger personaldirektör Anders Rydh på Ams.

Direktörsgrupp satte stopp

Ams ska nyanställa cirka 200 personer till tjänster som omlokaliserats till Östersund. Men projektledarna på Ams hann bara träffa överenskommelser med 38 personer, innan Ams direktörsgrupp stoppade arbetet. Gruppen hade upptäckt att lönenivån utgick från Ams-lönerna i Stockholm, vilket skulle betyda stora lönelyft för flera av Östersundsborna.

–Det gick fort och det blev fel, men vi måste ta hänsyn till lönemarknaden, säger Anders Rydh på Ams.

Löftet om en lönenivå i spannet 25500–29000 kronor har tagits tillbaka, vilket har väckt stor indignation inom ST.

–Vi förhandlade med personalchefen på Ams om ramarna. Att avtalen nu inte längre gäller får en att undra om vi i framtiden alltid måste fråga ifall arbetsgivarens representant har rätt att fatta beslut, säger Anders Persson.

Kom från Försäkringskassan

De ST-medlemmar på Försäkringskassan som skulle börja jobba på Ams hade uppfattat att de skulle få månadslöner på 27000 kronor.

På Försäkringskassans ST-sektion i Östersund hade man hoppats på att löneskillnaden mellan de båda myndigheterna skulle fungera som draghjälp för att få upp kassans låga löner. De ligger i dag mellan 17000 och 21500 kronor.

–Men nu vet ingen hur det blir. ST-medlemmarna har kontaktats av Ams och tillfrågats om vilken lön de har i dag, vilket är konstigt eftersom det handlar om andra arbetsuppgifter. Speciellt de som redan har sagt upp sig från oss är oroliga, säger Ann-Christin Nordling, vice sektionsordförande för ST på Försäkringskassan i Jämtland.

Det var efter artiklar i Östersunds-Posten som direktörerna på Ams slog bakut. I artiklarna stod att den som bytte jobb från Försäkringskassan till Ams kunde få upp till 8000 kronor mer i månaden. De 38 personer som enligt ST anställts och lönesatts har nu fått beskedet att det kan bli fråga om lägre löner.

Anders Persson menar att de 38 muntliga överenskommelserna gäller och han anser sig nu vara tvungen att väcka frågan om ST inom Ams i framtiden kanske måste lämna samverkansavtalet.

»Nivån inte så avvikande«

–Våra partsförhållanden är lite utsuddade på grund av avtalet, och det fungerar ju inte om arbetsgivaren plötsligt bara kör iväg åt sitt håll utan oss, säger Anders Persson.

Han anser att den utlovade lönenivån inte alls är så avvikande som arbetsgivarna har påstått.

–Nivån är avvikande jämfört med Försäkringskassan. Men jämför du med Skattemyndigheten i Östersund är lönenivån inte så hög. Om Ams står fast vid sänkningarna får vi se över vilka juridiska åtgärder vi kan vidta, säger Anders Persson.

»En exceptionell historia«

Ams personaldirektör Anders Rydh beklagar att människor hamnar i kläm.

–Det är trist för dem som uppfattat att de har fått besked. Personerna var tillfrågade om jobben, diskussioner om löner hade förts men vi slöt inget avtal med dem.

Att ST på Ams skulle få svårt att lita på sin arbetsgivare i framtiden, tror han inte på.

–Vi har en bra relation med ST sedan länge. Det här är en exceptionell historia och nu har vi stärkt vår beredning så att liknande ärenden alltid ska upp i vår direktörsgrupp.

Enligt Anders Rydh rekryterar Ams alltid med hänsyn till den lokala lönemarknaden.

–Vi lever alla i ett sammanhang. Är det lägre löner någonstans rekryterar vi efter den verkligheten.

»Skattbetalarnas pengar«

På frågan varför den lokala lönemarknaden nu ska vara utslagsgivande, när Ams först utgick från Stockholmslönerna, svarar han:

–Det finns inte pengar. Det är skattebetalarnas pengar. Då ska vi inte avvika från den marknad som finns i Östersund.

En något annorlunda syn har Thomas Fager, ST-avdelningens ordförande inom Arbetsmarknadsverket.

–Grunden måste vara att det ska vara likartade löner för samma yrke oavsett var man utför sina arbetsuppgifter, även om det så klart också ska finnas individuella skillnader. Det avgörande för lönen kan inte vara geografin. Själva yrket måste ju vara värt någonting, säger Thomas Fager.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA