Annons:

Allvarlig JO-kritik mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2025-03-28

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Försäkringskassan för brister i handläggningen av ett ärende om föräldrapenning, där följden blev att en förälder förlorade ett stort antal dagar med ersättning. ”Försäkringskassans hantering är naturligtvis helt oacceptabel och myndigheten förtjänar allvarlig kritik för det som kommit fram”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Det ärende som föranlett JOs kritik tog sin början då Försäkringskassan beslutade att kräva tillbaka felaktigt utbetald föräldrapenning för 255 dagar på sjukpenningnivå från en förälder. När dessa dagar skulle återställas i systemet uppstod flera problem. Föräldern hade även fått föräldrapenning på lägstanivån, vilket inte är tillåtet innan 180 dagar på sjukpenningnivå tagits ut. Försäkringskassan beslutade därför om återkrav även av ersättningen för dagar på lägstanivå som inte fanns med i det första återkravet. Myndighetens ärendehanteringssystem kunde inte hantera detta, och återställningen behövde därför göras manuellt. Det dröjde dock sju månader innan dagarna återställdes, så att föräldern på nytt fick möjlighet ansöka om föräldrapenning.

Under väntetiden kontaktade föräldern vid upprepade tillfällen Försäkringskassan och begärde att dagarna skulle återställas, så att han skulle kunna ta ut föräldrapenning som han var berättigad till. Han informerades aldrig om att han kunde ha ansökt om ersättning på en pappersblankett, enligt myndighetens yttrande till JO.

När återställningen till slut genomfördes manuellt hade förälderns barn hunnit fylla fyra år. När ett barn fyller fyra försvinner alla eventuella ej använda föräldrapenningdagar utöver 96 dagar, enligt socialförsäkringsbalken. Därmed frös mer än 200 av de återställda dagarna inne.

JO Thomas Norling är i sitt beslut kritisk till att ingen på Försäkringskassan tagit ett övergripande ansvar för ärendet, som berörde flera avdelningar, och att inga åtgärder vidtogs trots den drabbades påminnelser. JO konstaterar att myndighetens dröjsmål med att återställa föräldrapenningdagarna bidrog till att föräldern i onödan gick miste om drygt 200 dagar med föräldrapenning.

”Som en konsekvens av det kan [förälderns] möjligheter att vara föräldraledig med sitt barn ha påverkats negativt. Sådana brister ifråga om verkställighet och service riskerar att allvarligt skada förtroendet för myndigheten”, understryker Thomas Norling i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA