Emma Knyckare har blivit utsedd till »Årets humormama« av tidningen Mama och har skrivit en bok om mammarollen. Nu fortsätter hon att driva med mamma­rollen i ståuppshowen Årets Mama, som har premiär i oktober i Göteborg.
Bild: Julia Lindemalm
Emma Knyckare har blivit utsedd till »Årets humormama« av tidningen Mama och har skrivit en bok om mammarollen. Nu fortsätter hon att driva med mamma­rollen i ståuppshowen Årets Mama, som har premiär i oktober i Göteborg.

Värderar skämtet högre än åsikterna

KULTUR: FÖRESTÄLLNING2018-09-18

Komikern Emma Knyckare beskriver sig själv som en tramsbyxa som ständigt reflekterar över olika absurditeter i samhället. I höst ger hon sig ut på sin första Sverigeturné, med titeln Årets Mama – En föreställning om familjeliv, underliv och kärlek.

Det är 2015 och en panikslagen Emma Knyckare står inför en galaklädd publik och svettas på en scen, med en klänning hon knappt får plats i. Den här dagen är hon inte ståuppkomiker. Hon har blivit utnämnd till Årets humormamma av tidningen Mama och klädseln är inte självvald.

Nu, tre år senare, tycker hon att just den situationen är ganska talande för temat för hennes bok Hit med flaskan – handbok för panikslagna mammor. Ett tema som också är utgångspunkten för hennes kommande Sverigeturné med titeln Årets Mama. När galan utspelade sig var hon fylld av hormoner, hade amningsproblem och allt var bara kaos. Samtidigt skulle hon stå där med en finklänning på sig och representera »den goda mamman«.

– Efter galan publicerade tidningen ett retuscherat fotografi på mig, och jag tycker att det speglar samhällets föreställning av moderskapet och hur man kastas mellan olika roller i livet. Det var en tid då alla runt omkring mig sa njut, njut, njut! Men jag njöt inte alls av bebistiden. Jag drabbades inte av kärlek vid första ögonkastet och att jobba med den här boken blev som ett sätt att rädda mig själv från min egen otillräcklighet, säger Emma Knyckare.

Verkligheten bakom föräldraskapet är än i dag ett ganska tabubelagt område, konstaterar hon. Hennes tanke var att skriva en ärlig och rolig bok utan pekpinnar om hur det är att bli mamma och om att vara människa.

– Mitt i skrivprocessen märkte jag att jag hade skrivit en massa skämt och trams som liksom förtog innehållet, som om jag försökte skämta bort det. Så jag tog bort vissa delar och satt där med jättemånga skämt som jag inte visste vad jag skulle göra av. Äsch, tänkte jag, jag får väl göra en föreställning av dem.

Under höstens turné driver hon med normer, samhällets outtalade regler och de könsroller som det är lätt att gå in i och anpassa sig till när man bildar familj. Utan att kanske ens vara medveten om det.

– Jag kände hur jag och min man bombades tillbaka till 1700-talet när vi fick barn, att vi började bete oss på ett sätt som vi inte alls hade gjort tidigare. Plötsligt stod jag i köket och försökte lära mig att laga mat medan Petter började skruva upp saker på väggarna.

Emma Knyckare är uppvuxen i Rolfstorp utanför Varberg, och berättar att det var hennes grannar som fick henne att inse att hon kunde få folk att skratta. Och att till och med vuxna ville lyssna på hennes underhållande och spontana inlägg vid middagsbordet.

– Jag var tonåring och tyckte att det var sjukt mäktigt när de bad mig om fler skämt. Vid den tiden visste jag inte ens vad standup var men insåg att det var det här jag ville hålla på med, säger hon.

Några år senare, under en teaterutbildning, upptäckte hon att hon hellre ville göra underhållande sketcher med peruk och rolig rekvisita än att spela klassiska verk av Tjechov. Så småningom blev hon erbjuden att hålla en treminutersshow på en festival anordnad av Riksteatern. Sedan dess har hon varit programledare i Sveriges Radio och medverkat i flera humorprogram på tv.

Numera beskrivs hon ofta som en feministisk komiker, på grund av de ämnen hon behandlar. Men det stämmer inte riktigt, tycker hon själv.

– Jag är en tramsbyxa och satiriker som tar upp ämnen jag tycker är intressanta och som ligger nära till hands att skoja om – absurditeter i samhället, samtiden eller egna upplevelser som jag vrider och vänder på och skruvar upp ett snäpp till. Exempelvis hur det är att få barn när man själv känner sig som en trettonåring i skallen. För mig är det viktigare att skämta än att uttrycka en åsikt.

Men det finns också ett samhällsengagemang hos Emma Knyckare. Hon är initiativtagare till Statement festival, som är en reaktion på de övergrepp på kvinnor som har inträffat på musikfestivaler de senaste åren. Enbart kvinnor, ickebinära och transpersoner är välkomna till musikfestivalen, som finansierats med hjälp av crowdfunding. Totalt har bidragsgivare skänkt en halv miljon kronor.

– Vi har fått otroligt mycket positiv respons, men visst finns det män som har svårt att förstå varför de inte får komma. De är vana vid att ha tillgång till samhällets alla ytor dygnet runt. I övrigt består kritiken mest av rasistisk skit på Twitter från personer som försöker skylla problemet med sexuellt våld på invandringen. Men statistiken är solklar. 97 procent av alla sexualbrott begås av män. Alla män är inte våldtäktsmän men nästan alla våldtäkter utförs av män – det är där problemet ligger.

Den 4 oktober har Årets Mama turnépremiär i Göteborg. Trots att Emma Knyckare är van vid att stå i fokus börjar hon bli nervös inför turnén.

– Fast jag ser verkligen fram emot att få visa upp allt kul jag har tramsat ihop. Särskilt med tanke på att musikerna består av mina kompisar – att få åka på turné med dem är ju som en dröm.

Emma Knyckare

  • Ålder: 31 år.
  • Bor: Göteborg.
  • Familj: Maken Petter, den gemensamma dottern Maggan och bonusbarnen Simon och Olivia.
  • Framtidsdröm: Att kunna sova en natt i vårt nya torp. Vi är mitt uppe i en totalrenovering.
  • Dold talang: Jättebra på blockflöjt.
  • På gång: Sverigeturné med start 4 oktober.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA