Lantmäteriet omfördelar personal för att hantera den manuella granskningen av handlingar. 150 anställda ska få delvis nya arbetsuppgifter och 20 personer ska nyrekryteras. Sedan myndigheten stängde sina digitala tjänster förra året har en kö på 10 000 förfrågningar byggts upp, och väntetiderna är i dag upp till tre månader. ”Det behövs mer folk”, säger Jeanette Norman, avdelningsordförande för ST inom Lantmäteriet.
Lagrådet gör tummen ned för förslaget att göra det möjligt att utelämna beslutsfattarens namn vid underrättelser om myndigheters beslut. Däremot har Lagrådet inga invändningar mot övriga delar av regeringens förslag för att stärka skyddet för offentliganställda.
Skatteverket förbereder tillsammans med Polismyndigheten och Migrationsverket inrättandet av ett nationellt kompetenscentrum för identitetsfrågor. Initiativet är en del i de uppdrag myndigheten fått av regeringen som rör arbete med att motverka identitetsmissbruk.
ST kräver att anställda inom spårtrafiken ska få sjuklön från första dagen. ”Det är en rättvisefråga”, säger Sofia Torrberg, förhandlingsledare och ansvarig ombudsman på förbundet. Precis som i tidigare avtalsrörelser kräver förbundet också ett avtal med siffersatta löneökningar. Det framgår av de avtalsyrkanden som ST nu lämnat.
Statens servicecenter har nu offentliggjort vilka 29 servicekontor myndigheten planerar att lägga ned under 2025 och 2026. ”Genom att fastställa inriktningen för de två kommande åren blir planeringen mer transparent”, konstaterar myndighetens generaldirektör Åsa Lindh.
Regeringen har fastställt en ny ägarpolicy för bolagen med statligt ägande. Den nya policyn ger bolagens styrelser ett tydligare ansvar för att utveckla och förvalta bolagen på ett professionellt sätt.
När världens rikaste man får fria händer att hårdbanta den amerikanska statsapparaten går det snabbt. Tusentals tjänstemän har fått sparken, myndigheter har monterats ned och miljardbudgetar frysts. USA står vid ett vägskäl – och nu växer oron för att konstitutionen inte ska stå pall.
På begäran av Kriminalvården låter regeringen utreda möjligheterna för myndigheten att använda sig av biometriska data i sin verksamhet. Syftet är att effektivisera och öka säkerheten.
Regeringen vill se över möjligheten att låta Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten göra registerkontroller vid rekrytering. ”Vi ser exempel på att den organiserade brottsligheten försöker infiltrera och påverka det offentliga Sverige för att få inflytande över beslut, komma över viktig information och pengar”, konstaterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Regeringen har utsett Olov Holst till nationell samordnare för utbyggnaden av Kriminalvården. I uppdraget ingår att stödja Kriminalvården i arbetet med att öka antalet platser på anstalter och häkten.
ST inom Sida och Saco-S inom Sida har skickat ett gemensamt brev till stöd för de anställda på den amerikanska biståndsmyndigheten USAID, som president Donald Trump har gett order om att stänga ned. ”Vi är djupt oroade över de senaste åtgärderna”, skriver de fackliga organisationerna.
En civilanställd medarbetare på Polismyndigheten avskedades efter att ha åtalats för grovt rattfylleri. ST anser att den anställde i stället borde ha fått rehabilitering, och stämmer nu myndigheten i Arbetsdomstolen. ”Praxis på det här området är väldigt tydlig, det här är inte skäl för avsked”, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.
Tre av de sex kommuner som Migrationsverket valt ut som platser för så kallade mottagnings- och återvändandecenter för asylsökande är kritiska till lokaliseringen, rapporterar Ekot.
Antalet avvikningar från de ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, har minskat kraftigt de senaste åren. Totalt avvek 173 unga under 2024, att jämföra med 249 under 2023 och 420 under 2022.
När Skatteverket skulle höja nivån på en anställds säkerhetsklassning slutade det med att han i stället förlorade sin säkerhetsklassning helt. Skälet är att mannens fru har ryskt medborgarskap. Nu vill myndigheten säga upp honom av personliga skäl. ”Jag tycker det är väldigt dåligt skött. De har känt till detta sedan jag anställdes”, säger medarbetaren till Publikt.
Efter en lång omställningsprocess är förhandlingarna på Tillväxtverket nu avslutade. 14 medarbetare får lämna sina jobb, färre än vad som först befarades. ”Det är blandade känslor”, säger Linn Johansson, tillförordnad avdelningsordförande för ST inom Tillväxtverket.
En man som skrev ”Sieg heil” och bifogade en bild på ett hakkors i en överklagan till Kronofogden döms i hovrätten för hets mot folkgrupp. Mannen hade tidigare friats i tingsrätten.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen skärpt lagstiftning i syfte att skydda offentliganställda från att utsättas för våld, hot och trakasserier. De föreslagna lagändringarna innebär bland annat att straffen för sådana handlingar skärps.
Skatteverkets avdelning för företagsbeskattning begär att myndighetens personalansvarsnämnd ska besluta att avskeda en handläggare och anmäla honom till åtal. Enligt anmälan har handläggaren bland annat gjort otillåtna slagningar i myndighetens register.
Flera av den offentliga förvaltningens webbplatser blir bättre över tid, men den digitala servicen kan vara mycket svår att använda, enligt en ny rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
Lagen om anmälningsplikt riskerar att skapa splittring mellan anställda, framhöll fackliga representanter för Skatteverket, Försäkringskassan, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen vid ett seminarium i riksdagen. De varnade också för att lagen kommer att försvåra samverkan mellan myndigheter.
Statens institutionsstyrelse, SiS, begär mer pengar för att klara utbyggnaden av platser för sluten ungdomsvård. ”Platserna måste fram”, understryker myndighetens ekonomi- och planeringsdirektör Anna Sandahl.
Regeringen har beslutat att Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, ska avvecklas och verksamheten delas upp. Myndighetens uppgifter ska föras över till Arbetsmiljöverket och Karolinska institutet.
Riksrevisionen har beslutat att granska Migrationsverkets förvarsverksamhet. Enligt Riksrevisionen finns det indikationer på brister i verksamheten. Granskningen ska ta ställning till om statens insatser inom förvarsverksamheten är effektiva.
Minst 280 anställda berörs av utredningsförslaget om att lägga ned sju myndigheter och överföra verksamheten till andra myndigheter. ”Vi vet fortfarande inte riktigt vad förslaget kommer att innebära i praktiken”, säger Sofia Lindberg, avdelningsordförande för ST inom Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, en av de myndigheter som berörs av förslaget.
Justitieombudsmannen, JO, riktar viss kritik mot Pensionsmyndigheten i Luleå för långa handläggningstider i vissa ärenden. I huvudsak anser JO dock att verksamheten bedrivs på ett bra och rättssäkert sätt.
Migrationsverkets nya arbetssätt för arbetstillstånd har lett till snabbare beslut och bättre service till arbetsgivare. ”Att prioritera kompletta ansökningar innebär snabbare beslut på fler ärenden”, betonar uppdragsledare Ulrika Ekebjär.
En statlig utredning föreslår att sju myndigheter och tre kommittéer avvecklas och att deras verksamhet överförs till andra myndigheter. ”Det är inte och har inte varit en besparingsutredning, däremot tror vi att det kan bli ökad kostnadseffektivitet”, sade utredaren Ulf Bengtsson på en pressträff under måndagen.
Justitieombudsmannen går inte vidare med den anmälan som gjorts mot Regeringskansliet för att en handling kopplad till säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholms slarv diarieförts sent. ”Eftersom konstitutionsutskottet redan granskar hanteringen och diarieföringen av handlingen är det inte lämpligt att jag utreder samma förhållanden”, förklarar JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.