Tre av tio anställda har övervägt att byta jobb på grund av arbetsmiljön, visar en undersökning som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, låtit göra.
Miljötillståndsutredningen föreslår regeringen att inrätta en helt ny miljöprövningsmyndighet för att förenkla miljötillståndsprocesserna och ta ett helhetsgrepp om miljöprövningen enligt miljöbalken.
Kungliga Operan och Statens fastighetsverk har enats om en plan för renoveringen av nationalscenen. ”Den plan som vi i dag presenterar tillgodoser de behov som Operan haft”, säger Operans vd Fredrik Lindgren.
Som en följd av besparingskrav har Skolverket avbrutit 11 provanställningar, främst handläggare på kontoret i Härnösand. ST-avdelningen tror inte att det blir några uppsägningar av tillsvidareanställda.
Distansarbetets dagar är över – åtminstone för statligt anställda i USA. Ett nytt beslut från president Donald Trump tvingar alla med statlig anställning att återgå till kontoret fem dagar i veckan.
Offentlighets- och sekretesslagen är inget hinder för att lämna ut namn och lön för statligt anställda. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast, sedan kammarrätten avslagit framställningar om att få ut namn och lön på anställda med angivna personnummer.
Statens konstråd och Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, ska inordnas i Moderna museet och bilda den nya myndigheten Moderna. Det föreslår den statliga utredaren Thomas Pålsson.
Justitieombudsmannen, JO, riktar åter skarp kritik mot Försäkringskassan för brister i hanteringen av enskilda som har ombud i kontakterna med myndigheten. Efter en uppföljning konstaterar JO att Försäkringskassan inte har bättrat sig.
Motstridiga intressen hos arbetsgivaren, den anställde och Försäkringskassan kan försvåra återkomsten i jobb för den som varit sjukskriven för psykisk ohälsa. Det visar en studie vid Götborgs universitet.
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar på nytt kritik mot Arbetsförmedlingen för bristande kontroller, efter en granskning av hur myndigheten bedriver uppföljning och kontroll av etableringsersättningen.
Regeringen har beslutat att Folke Bernadotteakademins huvudkontor på Sandö i Kramfors och Sidas kontor i Härnösand ska läggas ned, och verksamheterna flyttas till Stockholm. ”Beskedet kom som en chock. Personalen har reagerat med bestörtning, nästan sorg”, säger Billy Sjölén, avdelningsordförande för ST inom Folke Bernadotteakademin.
Justitieombudsmannen, JO, är mycket kritisk mot att det tagit Värmlands tingsrätt två år och tre månader att avgöra ett mål i ett vårdnadsärende. Sex huvudförhandlingar hade ställts in innan domstolen kunde meddela sin dom.
På begäran från fack och arbetsgivare har regeringen låtit utreda förutsättningarna för en kollektivavtalad arbetslöshetsersättning. Men utredaren Francisca Ramsberg ser enklare lösningar för att nå målet: en högre ersättningsnivå vid arbetslöshet.
Trivseln på Länsstyrelsen i Stockholms län har blivit betydligt bättre sedan Anna Kinberg Batra lämnade posten som landshövding. Men den nuvarande ledningsgruppen måste arbeta för att stärka det interna förtroendet, enligt en extern kartläggning av arbetsmiljön som Arbetsvärlden var först med att rapportera om.
Det behövs insatser för att de statliga servicekontoren ska bli säkra och trygga arbetsplatser, skriver internrevisorerna på Statens servicecenter i en rapport. ”Nu är det viktigt att arbetet fortskrider”, säger Lars Lindgren, vice avdelningsordförande för ST.
De som är missnöjda med sin arbetsmiljö på kontoret distansarbetar i högre utsträckning än de som är nöjda, visar ett forskningsprojekt från Arbetshälsoinstitutet i Finland.
En anställd på Försäkringskassan har åtalsanmälts sedan han handlagt ett ärende rörande en kollega på samma enhet. Den anställde själv menar att han inte insett att ärendet haft kopplingar till en arbetskamrat.
Polismyndighetens förmåga att styra och leda sin it-verksamhet samt att identifiera, beskriva, kommunicera och prioritera it-behov har allvarliga brister på flera områden, slår myndighetens internrevision fast efter en granskning.
Fem statliga myndigheter med huvudkontor i Norrköping har kommit överens om att samarbeta inom it-området. ”Det är klokt och kostnadseffektivt för staten att vi delar erfarenheter och strategier med varandra”, menar SMHIs it-chef Annika Thunell.
Direktivet om minimilöner bör förklaras ogiltigt. Det skriver EU-domstolens generaladvokat i ett utlåtande, rapporterar Arbetsvärlden. Om domstolen följer förslaget är det en seger för Danmark och Sverige, som stämt EU-kommissionen och EU-parlamentet.
En frivårdsinspektör inom Kriminalvården får femton dagars löneavdrag sedan hon bland annat misskött rapporteringen av sin flextid och tittat på Youtube på arbetstid. Myndighetens personalansvarsnämnd anser att förseelserna inte kan anses som ringa.
Antal uppsagda tjänstemän i privat sektor ökade till knappt 20 000 förra året, visar statistik från omställningsorganisationen TRR. Det är cirka 4 000 fler än året innan. Två av tre av de uppsagda hittade ny sysselsättning under året.
Från årsskiftet är alla arbetsgivare skyldiga att i den regelbundna arbetsgivardeklarationen informera Skatteverket om anställdas frånvaro på grund av vård av barn, vab. Syftet är att förhindra fusk och bidragsbrott.
Postnord planerar att dra ned på personalen. Totalt ska 150 tjänster försvinna, främst chefer och specialister. ”Våra medlemmar kämpar dagligen och har svårt att se hur man kan skära mer”, säger Per-Åke Alenius, vice avdelningsordförande för ST inom Postnord.
Skatteverkets personalansvarsnämnd har beslutat om disciplinpåföljd i form av löneavdrag för en handläggare vid myndigheten. Den anställde har enligt nämnden gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot en kollega.
Antalet personer som beviljades uppehållstillstånd fortsatte minska under 2024. Minskningen var störst vad gäller arbetstillstånd, men även antalet personer som fick asyl minskade, enligt Migrationsverket.
Kriminalvården stäms för brott mot diskrimineringslagen sedan en frivårdsinspektör enligt sitt fackförbund utsatts för kränkningar på sin arbetsplats. Facket anser att myndigheten inte agerat tillräckligt snabbt, och kräver att kvinnan ska få 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Trafikverket har fått ett föreläggande från Transportstyrelsen om att åtgärda brister i tågplaneringen. Trafikverket ska redovisa sina åtgärder på sju utpekade områden senast 29 mars i år, annars kan myndigheten få betala ett vite på fem miljoner kronor per delområde.
Regeringen kräver information från 32 olika myndigheter om deras kostnader för kommunikationsverksamhet. Bland de som ska lämna uppgifter finns länsstyrelserna och Statens servicecenter. ”Det är alltid nyttigt att diskutera var skattepengarna gör mest nytta”, kommenterar civilminister Erik Slottner, KD, uppdraget till myndigheterna.