Lundgren döljer inte att hon är knäpp
Sanna Töringe om boken alla pratar om, en halvkonstig italiensk historia och Tobias Berggrens krävande diktsamling Intifada.
Det finns en sorts solig litterär värld som man gärna vill vistas i. Där ska inte saknas skuggor och mörker, men huvudpersonerna bör mestadels vara goda.
I Alessandro Bariccos Den här historien startar en man »Garage Libero Parri« i en trakt där det aldrig passerar en bil. Men boken handlar inte om garagemannen utan om hans son, som för alltid är präglad av den där längtan efter motorbuller som fanns i hans barndom.
Krig, kärlek, lögner och pianon är det gott om i denna trevligt halvkonstiga historia, utgiven på Albert Bonniers förlag.
— •l• —
Annika Thor trevar sig i sin roman Motljus (Wahlström & Widstrand) fram i ett helt annat slags landskap. Betydligt mer molnigt, kan man säga.
En morgon befinner sig en kvinna vid namn Marie vid kanten av ett ruvande mörker. Där väntar frågan om hon har valt rätt i sitt liv. Mannen hon en gång var passionerat förälskad i är död, hon läser dödsannonsen och sedan är inget längre sig likt.
Jag får inte riktigt grepp om den här boken. Huvudpersonen lyckas jag enbart följa på avstånd och återblickarna på 70-talets sommarkollektiv får aldrig fast form, utan blir lätt skissartade. Jag blir nyfiken, men kan inte riktigt se de viktiga scenerna framför mig.
— •l• —
Just nu läser nästan alla Maja Lundgrens Myggor och tigrar, som nyligen getts ut i Månpocket. Åtminstone är det så bland mina närmaste.
Medietjafset som följde när boken kom ut i höstas var så avtändande. Men nu går debattens vågor höga bland släkt och vänner. Antingen för eller emot. Jag för min del älskar den.
Maja Lundgren är så ren i sitt språk och så väl rapporterande om sin känslighet, att min beundran inte vet av några gränser. Klart hon är knäpp, men det är vi många som är, det är bara det att de flesta av oss döljer det väl.
— •l• —
Fler böcker – Tobias Berggrens nya diktsamling Intifada (Albert Bonniers förlag) kräver hela min uppmärksamhet. Så här kan ord användas. Berggren skriver om att öppna språket helt. Man känner hans vilja och ansträngningar och han kommer längre än de flesta.
Det är en sorg han skriver om och hans ställningstagande är klart. Intifadan handlar om de övergrepp som har skett mot palestinierna. Själv jude sörjer han det goda mänskliga som sedan länge är försvunnet.
Bra facklitteratur behöver få en plats i ljuset. Ingrid Carlbergs Pillret (Norstedts) är en perfekt blandning av torra fakta och levande röster. Den handlar om antidepressiva mediciner som i dag äts av 600 000 svenskar. Det är inte ofta man får en tjock faktabok i sin hand som gör att man vill stänga in sig och bara läsa. Men så är det med mig just nu.
— •l• —
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.