Jobbigt drama kittlar dödskönt
Mörkret sänker sig över landet, och över filmrepertoaren, som mest projicerar konflikter av olika art. Men vi börjar i solen:
All Inclusive. Suzanne Reuter ser vi ju just nu som mäktig matriark i SVTs serie Vår tid är nu, men här gör hon den rollens motsats, en jagsvag kvinna i sextioårsåldern som just blivit lämnad av sin man och befinner sig på chartersemester med sina två vuxna döttrar. Det här är en svensk komedi (remake av en dansk publiksuccé) som lutar sig hårt mot klyschor om manligt och kvinnligt, men ändå har en odiskutabel charm, och några roliga vändningar. (Bio 10/11)
The Killing of a Sacred Deer. På en mental planet långt, långt borta från All Inclusive befinner sig den grekiske filmskaparen Yorgos Lanthimos som slog igenom med den skönt skruvade Dogtooth. Här i hans andra engelskspråkiga verk ser vi hur paret Colin Farrell och Nicole Kidmans hem blir våldgästat av en ung man med en minst sagt udda och dödlig agenda. Ett otäckt, stiliserat och nervtvinnande jobbigt drama – som kittlar dödsskönt i den intellektuella kistan. (Bio 10/11)
Thelma. Norges främste regissör Joachim Trier återvänder efter ett kortare Hollywoodbesök till hemlandet och gör en thriller om en gravt sexuellt hämmad tjej som flyttar från sin religiösa familj på vischan och frontalkrockar med det lösaktiga levernet i Oslo. Ett fertilt möte mellan åttiotalsklassikern Carrie och det nordiska tungsinnet skapar en melankolisk rysare som berör och stör. (Bio 17/11)
Krig. En lite udda barnfilm där en ung kille flyttar in i ett höghusområde beläget på en fiktiv ö utanför Malmö, där det pågår en konflikt mellan två grupperingar barn. Eftersom pojken är nördigt intresserad av gamla krigsstrategier blir han varmt välkomnad i först det ena och sedan det andra gänget. Svenske regissören Goran Kapetanović har gjort en sedelärande sak som förklarar det där med internationella konflikter på ett handfast och pedagogiskt vis. (Bio 27/10)
Geostorm. Ännu en högstämd katastroffilm där vädret löper amok och världen går under. Nästan. Bäva månde klimatkrisförnekare som president Trump. Eller nej, de kanske kan ta det lugnt ändå, eftersom Hollywood alltid avslutar med ett happy end... (Bio 20/10)
Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist