Husesyn i hemliga vrår
Den 24 maj öppnas hemliga rum på olika platser i Sverige. Då visas historiska byggnader från kvarnar till bergrum, fyrar och slott, som vanligtvis är stängda eller svårtillgängliga för allmänheten.
Inne i Mårten Skinnares stenhus i Vadstena är det kyligt, och man huttrar fastän det är varmt ute. Guiden börjar berätta om Vadstenas betydelse som pilgrimsvallfartsort under medeltiden. Huset vi befinner oss i är ett av de bäst bevarade 1500-talshusen i Sverige. Den 24 maj visar Statens fastighetsverk 26 hemliga rum och okända hus i Sverige och ett i utlandet.
Mårten Skinnares medeltida hus är ett av dem. Han var samtida med Gustav Vasa och sin tids kanske rikaste affärsman. Han var även from kristen och upprördes över alla sjuka och fattiga som sökte sig till klostret men inte fick plats där. 1520 överlämnade han en stiftelse till klostret, i vilken ingick en sjukstuga, ett »spettal«, för fattiga och vanföra.
Bara Mårten Skinnares hus finns kvar av de ursprungliga byggnaderna. Trappan upp till övervåningen leder till två rum. Det mindre fungerade som kök och toalett. Tittar man ner i det anslutande avträdet ser man att det hänger som en fågelholk från andra våningen. I det större rummet finns vittrade väggmålningar med religiösa motiv, bara en gloria går att urskilja.
När Statens fastighetsverk, som förvaltar kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer, tog över skötseln för det medeltida huset 1993 var det bara fragment kvar av målningarna. Statens fastighetsverk ser Hemliga rum-dagen den 24 maj som en möjlighet att göra oss medvetna om vikten av att vårda och förvalta vårt gemensamma kulturarv.
Chans till dårdiagnos
I det intilliggande Hospitalsmuseet kan åhörarna, med en blandning av allvar och humor, bli diagnostiserade. Den nuvarande byggnaden, som kallades Stora Dårhuset, är från 1757 och har uteslutande planerats och byggts för sinnessjuka. Kvar finns delar av en rastgård från 1770-talet, där patienterna kunde hämta frisk luft. Då var det ett folknöje att besöka »dårhuset« på helgerna.
Hospitalsmuseet visar behandlingsmetoder som användes förr. Här finns till exempel en snurrstol från 1800-talets början i vilken patienten bands fast. Patienten blev yr och illamående men påstods bli lätthanterlig efteråt.
Bobergs postborg
En annan byggnad som slår upp sina portar på Hemliga rum-dagen är Centralposthuset i Stockholm, en massiv borg i sandsten och tegel på Vasagatan som stod klar 1903. Med Ferdinand Boberg som arkitekt var det sin tids modernaste byggnad med elektrisk belysning i hela huset. Alla klockorna i huset justerades på elektrisk väg från bolagets centralur som stod i förbindelse med Stockholms observatorium.
För några år sedan flyttade Posten ut och Statens fastighetsverk förvärvade huset. Efter ombyggnad och renovering flyttar delar av Regeringskansliet in till sommaren, med drygt 800 anställda.
I centralposthallen finns de ursprungliga dekorationerna bevarade, i form av nations-, stads- och landskapsvapen på väggar och valv. Nu blir hallen paus- och mingelrum för Regeringskansliet och dess besökare. Källarplanet, som tidigare användes för postsortering, har inretts som konferenslokaler.
På vinden fanns en mekanisk verkstad, men av den finns inga spår kvar. Här utvecklades frimärksautomaten och här tillverkades också den klassiska svenska brevlådan.
Ett av få kvarvarande rum i originalskick är Generalpoststyrelsens sammanträdesrum med ekpaneler. Ett tornrum, som tidigare var postdirektörernas klubbrum, går också att titta in i.
Ombyggt för halv miljard
I övrigt var interiörerna enkla och torftiga när Centralposthuset stod färdigt runt förrförra sekelskiftet. Sparsamhet med allmänna medel var en av ledstjärnorna vid bygget. De nya interiörerna kännetecknas inte heller av något överdåd, men ombyggnationen, som har tagit fyra år, har kostat 555 miljoner kronor. Men så är också lokalerna på
Inträdet är fritt under Hemliga rum-dagen, men det gäller att komma i tid. År 2004, när evenemanget genomfördes förra gången, kom drygt 50 000 besökare. Då visades bland annat fängelsehålan på Vadstena slott.
– Den här gången vill vi visa något annat än slott. Om det kommer många människor får vi vara utomhus, säger Bengt-Olof Persson, som är en av guiderna under Hemliga rum-dagen.
Klädd i tidstypiska kläder axlar han Mårten Skinnares roll och öppnar samtidigt upp dörren till historiens hemliga rum.