Fyra klapptips och en bok till
En vän till mig har som regel att endast önska sig klappar som går att äta, dricka eller läsa. Böcker är att föredra. De tar inte slut lika fort som en flaska vin och äts inte upp av hunden, som en doftande stilton under granen skulle göra. Så håll i er, här kommer bästa julklappstipsen!
- Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie är en lång kärlekshistoria, där de båda älskande befinner sig på olika kontinenter. Obinze gör karriär i Nigeria. Pengarna fyller hans fickor, champagnen flödar och bilarna glänser. Ifemelu lever sedan länge i USA där hon får uppleva hur det är att vara svart. Hon startar en rolig och uppstudsig blogg som heter »Om att förstå Amerika för en ickeamerikan«. Här finns blicken som skarpt iakttar allt som rör kön, klass och ras, men här finns också leendet, flinet, det stora skrattet! (Albert Bonniers förlag, översättning Ragnar Strömberg)
- Öppen stad är den långsamma romanen för alla som gillar att läsa om flanörer. Det är en strålande debut av Teju Cole, som i dag lever i New York, men är född och uppvuxen i Nigeria. Berättelsens flanör tillbringar sin lediga tid med att traska runt på New Yorks gator. Teju Cole har jämförts med W.G. Sebald. Det är samma försjunkande i landskapet, dröjande vid detaljer som inte leder vidare, men som ändå fyller sin funktion. Språket är vackert, även om jag tycker mig ana en liten skavhet i översättningen. (Natur & Kultur, översättning Erik MacQueen)
- Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien är en bok att snabbläsa och ha kul med. Mohsin Hamid har högt tempo och det är bara att hoppa på tåget och följa med in i det Pakistan som man kanske inte vet så mycket om. Jag gillade författaren så mycket att jag backade till hans tidigare böcker Nattsvärmare och Den ovillige fundamentalisten. (Natur & Kultur, översättning Rebecca Alsberg)
- Upprop i dikesfaunan av Peter Törnqvist handlar om allt och kanske kan man klara sig på denna enda bok hur länge som helst. I små utsökta prosastycken eller ibland mer diktliknande texter kan man fördjupa sig i matbespisningens kalops, tranorna, redskapen, älgens ångande andedräkt, kretskorten i mobiltelefonerna och skuggan av ett svart ansikte i en coltangruva. (Norstedts)
- Mannen från bergen av Jean Giono ger jag inte bort i julklapp, den behåller jag själv. För detta är en sällsynt tröstebok om människans godhet och om lyckan som kommer till slut. Giono skildrar kantiga slutna människor i det övre Provence, där ödsligheten tar fatt i en och vinden nästan alltid viner. En sådan pärla! (Elisabeth Grate bokförlag, översättning Jan Stolpe)