Fredrik Sahlin: Bögar i Texas och pärla för jurysvin

KULTUR2006-01-31

Det finns dåliga lägen och det finns usla. Att vara homosexuell man i en renodlad machoomgivning som 60-talets Texas, får nog anses tillhöra de sistnämnda.

Av:  Fredrik Sahlin

Premisserna för taiwanesiske Ang Lees Brokeback Mountain är enkla; vi ser konflikterna torna upp sig, konsekvensen av att ”komma ut” är inte lätt social utfrysning i saloonen utan misshandel till döds. En spektakulär berättare skulle i detta läget skapa publikfriande motsättningar och ett triumferande slut men Lee har större fingertoppskänsla än så. Huvudpersonerna Ennis (Heath Ledger) och Jack (Jack Gyllenhaal) är inga stereotypa schlagerbögar med rosa cowboyboots, de tillåts vara människor och individer från början till slut vilket gör filmen till ett romantiskt möte av tredje graden – oavsett åskådarens läggning. (Bio 3/2).

Den biografiska filmen Capote, om den amerikanska författaren med förnamn Truman, tar faktiskt nyanseringen till ytterligare en nivå. Capote blev ett namn när han skrev dokumentärromanen Med kallt blod, som berättar om mordet på en hel familj 1959 i Kansas. Vi lär oss tidigt att Capote var en egocentrisk, äregirig och manipulerande man, men eftersom filmen bjuder på korta, väl valda skymtar av hans andra sidor, växer författaren på alla breddar. Biografiska filmer är ofta påfrestande devota, så alltså icke denna. Det här en berättelse som vill exponera det som ligger under ytan – oavsett om det är något ljusskyggt eller värt att hylla. Spännande. (Bio 24/2).

Precis som svenska Gitmo. När dokumentärfilmarna Erik Gandini och Tarik Saleh ringer upp militären i USA för att förhöra sig om möjligheterna att besöka fånglägret Guantanamo, väntade de sig kalla handen men möttes av en professionellt tjänstvillig officer som i käcka ordalag informerar om resrutt, (låga) omkostnader och turtäthet. Som vore det en tripp till Disneyland. USA vill demonstrera sin öppenhet, men det visade sig att den bara sträckte sig lagom långt. Lägret ansågs nämligen te sig bäst på avstånd, däremot rekommenderades den intilliggande golfbanan. Men duon tar sig naturligtvis vidare. Det är fortfarande ett hiskligt aktuellt ämne, även om den beryktade basen har lämnat löpsedlarna och försvunnit ner i det ymniga, kollektiva dåliga samvetet. (Bio 10/2).

”Konstigt och långsam”, sa nyligen en av medlemmarna i Guldbagge-juryn angående Barnen som inte fanns – en av de tre filmer som av ett gäng filmkritiker har nominerats till baggen för bästa utländska film. Sällan har väl uttrycket ”pärlor för svin” kommit så väl till pass. Långsam? Jo, men det är i det här fallet en positiv glosa. Det japanska dramat berättar lågmält och poetiskt (det var väl här som ”konstig” kom in) om lille Akira och hans syskon som lever ensamma i en trång lägenhet – där deras neurotiska mamma bara gör tillfälliga gästspel.

Ett ganska uselt läge där också alltså, men eftersom det skildras strikt ur barnens perspektiv börjar sentimentaliteten aldrig drypa. När ni har denna text i handen har Guldbaggen just delats

ut, och ni vet om nämnda jurymedlems åsikt var representativ. (Dvd 15/2).

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA