Ingemar Tigerberg: Dela på prylarna och tjäna tid
Fundera en extra gång när du köper nya prylar. Om vi delar saker med andra får vi fortfarande tillgång till konsumtionssamhällets fördelar, utan överfulla förråd. Det kallar gästkrönikör Ingemar Tigerberg, riktig frihet.
»Vår fritid går alltmer ått ill vårt oavlönade extraknäck som materialförvaltare«. Orden är Jörgen Larssons, tidsforskare, i dag verksam på Chalmers. Han har studerat familjers tidspress, och föga förvånande upplever de flesta av oss att tiden inte räcker till. En annan slutsats är att »ting tar tid«. Alltmer av vår tid (och energi) går till att planera inköp, läsa olika tester på nätet, navigera i den enorma valfrihetsdjungeln, transportera sig till och från och sedan leta runt i de gigantiska varuhusen. Sedan ska grejerna användas,
annars blir vi stressade för att vi inte använder det vi har köpt. Det ska förvaras och organiseras, förråden behöver städas och rensas, och till slut ska sakerna slängas och transporteras i väg för återvinning. Allt som allt ett omfattande konsumtionsarbete som stjäl vår tid och gör oss ofria.
På SVT går programmet Tidsjakten, där en effektivitetsexpert ska hjälpa människor att klara av livspusslet. Deltagarnas dagar klockas för att leta tidstjuvar och hitta tid för det vi verkligen vill göra. Inget fel i det, men den tids- och energitjuv som prylberget utgör borde få mer uppmärksamhet.
Det engelska ordet clutterfree har ingen bra svensk motsvarighet men betyder ungefär »fri från den materiella och mentala stökighet som kan uppstå av alla prylar vi äger«. Den amerikanska minimalistgurun Joshua Becker har skrivit boken Clutterfree with kids som vänder sig till föräldrar som har svårt att hantera det enorma inflödet av grejer som av outgrundliga anledningar hänger ihop med att få barn. Även om föräldrarna är återhållsamma vad gäller leksaker så smyger det sig in allt möjligt i form av presenter och praktiska eller pedagogiska saker som »behövs«.
Om någon känner igen sig i situationen har jag i huvudsak två rekommendationer:
1. Ta en rejäl funderare på hur du värderar din tid. Har du möjlighet att gå ned i arbetstid för att få mer tid till det du önskar? Pengarna du förlorar kanske ändå bara går till mer saker som vill åt din tid?
2. Utforska delningsekonomin. Behöver du äga allt du använder? Ägande är tidskrävande, särskilt för vissa saker. Bilar, hus och båtar kräver service, underhåll och arbetstid för att betala lånen. Men även de små sakerna – högtryckstvätten, skidjackan och takboxen – hur ofta använder du dem? Måste du äga dem eller kan du hyra, låna eller dela med grannen?
Delningsekonomin är på frammarsch. Företagen förmedlar prylar och resor mellan privatpersoner så att allt används mer effektivt. Bilpool är kanske det mest kända exemplet, men numera kan man med hjälp av sin smartphone även hyra grannens bil, dela enskilda resor (en sorts blandning mellan samåkning och taxi) och hyra skidkläder för den årliga semesterresan.
Vi får tillgång till konsumtionssamhällets fördelar, utan att behöva ha prylarna skräpandes i överfulla förråd. Det kallar jag riktig frihet!
Ingemar Tigerberg är redaktör på Camino magasin och författare till boken »från dystopi till ekoekonomi«.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.