Thomas Bergman
Bild: Sören Fröberg
Thomas Bergman

Thomas följer avvisade ut ur landet

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-03-10

Namn: Thomas Bergman Ålder: 58 år Bostad: Toltorp, två mil utanför Katrineholm Familj: Sambo och två utflugna barn Yrke och arbetsplats: Utlandstransportledare inom Kriminalvårdens transportjänst Månadslön: 27 000 kronor

Arbetsuppgifter: Som utlandstransportledare följer jag och en kollega med avvisade eller utvisade personer med flyg ut ur landet. Avvisade personer har fått avslag på sin asylansökan och utvisade personer utvisas för att de har begått brott. En annan uppgift är att hämta hem efterlysta svenska medborgare som begått brott i Sverige, men som flytt till ett annat land. Vi transporterar också hem personer som dömts i ett annat land men som ska avtjäna resten av sitt straff i Sverige. Många tror att arbetet är mycket besvärligt. Men faktum är att de vi transporterar ofta fått lång tid på sig att smälta att de ska utvisas. För asylsökande kan det såklart vara jobbigt, men vi ser till att de får ringa hem till släktingar innan och när de väl möter dem på flygplatsen blir det oftast
glädjescener. Många undrar hur vi åker. Det är med vanliga flyg och vi försöker vara så diskreta som möjligt. 

— •l• —

Fritid: Jag bor på landet, så jag är mycket ute och pysslar bland annat med att hugga ved. Har en bryggbåt med en tyst elmotor, som vi glider fram med i sjön här strax intill. 

— •l• —

Det bästa med jobbet: Det är omväxlande. Man vet aldrig hur en dag ska sluta. Och så arbetar jag med människor. Den man jobbar med lär man känna väldigt väl eftersom man är så utlämnade till varandra när det gäller att lösa uppgiften. 

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Nyligen har vi och arbetsgivaren kommit överens om nya viloregler, som vi hoppas ska fungera bra. Vi kan ju jobba väldigt många timmar i sträck. Man kan ju inte bara gå av passet mitt under en flygresa till Sydamerika. 

— •l• —

Därför är jag med i ST: Det är en lång historia. Men jag var en av dem som för 20 till 25 år sedan var med i föregångaren till Seko och var väldigt missnöjd med det. Vi startade en egen förening som sedermera gick med i ST. En viktig sak är att ST är politiskt obundet och att vi har en väldigt platt organisation med delegerat ansvar.

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: En viktig fråga är att få mer medinflytande på arbetsplatserna och att samverkan ska fungera bättre. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA