»Ska finnas där många ser den«

FÖRDJUPNING: KONST2014-04-16

Konst är bra för välbefinnandet. Statliga arbetsplatser smyckas med konst för mångmiljonbelopp. Men när en myndighet bolagiseras tar staten tillbaka sina konstverk.

Av:  Therese Säfström

Närmare 100 000 statligt ägda konstverk finns placerade ute på statliga arbetsplatser över hela landet. Statens konstråd sköter tillsynen över såväl skulpturerna på en kriminalvårdsanläggning som tavlorna på en svensk ambassad.

– Vårt intresse är att konsten ska finnas där många ser den, säger Henrik Orrje, administrativ chef på Statens konstråd.

Konsten placeras därför mest i gemensamma utrymmen på arbetsplatsen och på myndighetschefers rum. Inte så ofta på »vanliga« kontorsrum.

När en myndighet bolagiseras tar staten tillbaka sin konst, som till exempel när Svevia och Vectura bildades. Då kan det enligt Henrik Orrje bli lite tomt på väggarna.

– Men vi har också gjort lösningar som för Swedavia. Staten äger konsten, men låter den vara placerad i bolagets lokaler.

Det finns vetenskapliga belägg för att konst aktiverar de kreativa delarna av hjärnan, och har en positiv inverkan på välbefinnandet. Det säger konstvetaren och professorn Britt-Maj Wikström vid Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Inom psykologin förklarar man konstens positiva effekter på hälsan med att hjärnan får vila från vardagsgrubblerier om sådant som städning och handling, när man fångas av till exempel en bild.

Hanna Belings skulptur Måns på Riksgälden i Stockholm. Foto: Natasja Jovic.
Hanna Belings skulptur Måns på Riksgälden i Stockholm. Foto: Natasja Jovic.

Statens konstråds konstinköp 2013  

  • Måleri 1 558 880 kronor
  • Skulptur 912 212 kronor
  • Konsthantverk 91 500 kronor
  • Grafik 232 493 kronor
  • Teckning 119 640 kronor
  • Fotografi 512 747 kronor
  • Övrigt* 391 200 kronor

Summa 3 818 672 kronor

* video, ljudkonstverk med mera

9 251

9 251 konstverk har Statens konstråd stående i lager. Många verk anses hålla för låg konstnärlig kvalitet. En utredning pågår som ska avgöra deras öden.

Ecce Homo hos Birgitta Ohlsson

Regeringens ministrar har möjlighet att själva önska konst till sina arbetsrum. EU-minister Birgitta Ohlsson, FP, har till exempel valt konstverket »Nattvarden« ur Elisabeth Ohlson Wallins fotosvit Ecce homo.

Förknippas med framgång

En arbetsmiljö med konst på väggarna upplever vi som mer harmonisk, hemtrevlig, professionell, lyxig och kreativ än en arbetsmiljö utan konst. Det visar ett test med 150 deltagare som presenteras i boken Värdet av konst av Karolina Modig och Erik Modig. Deltagarna upplevde också företaget som fanns i lokalerna som mer framgångsrikt, innovativt och trodde att det månade mer om sina anställda.

Enkät: Vem väljer vilken konst som ska finnas hos er?

  • Eva Olovsson, konstansvarig på Språkrådet:

– Till de gemensamma utrymmena är det jag och Statens konstråd som har valt. På kontorsrummen är det upp till varje anställd att ta dit dekorationer.

Vad har du själv på arbetsrummet?

– Jag har några reproduktioner och någon affisch. Inga foton på familjen, det tycker jag inte riktigt passar.

  • Anett Themelios, konstansvarig på Försäkringskassans servicekontor i Sundbyberg:

– Statens konstråd föreslog och vi valde. Även konsten på kontorsrummen är från Statens konstråd.

Vad har du själv på arbetsrummet?

– Jag har en tavla av Georg Suttner som heter »De badade hela dagen«. Det är också min favorittavla.

  • Mats Hollander, kommunikationsdirektör på Green Cargo:

– Vi har inte mycket konst. Det finns en del profilaffischer med lok och vagnar.

Vad har du själv på arbetsrummet?

– Vi sitter i kontorslandskap, men jag har en liten mosaik som min dotter har gjort. Hon tyckte att jag ska titta på den när jag känner mig stressad.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA