Satsar allt på Paralympics i Rio de Janeiro
27-årige ST-medlemmen Alexander Öhgren har förberett sig för Paralympics i Rio i fyra år, sedan spelen hölls i London. Tjänstledig från sitt jobb vid Migrationsverket tar han nu planet till Brasilien med pingisracket och rullstol.
Varför fastnade du för just bordtennis?
– Jag vet faktiskt inte, jag var tio år när jag började och nådde knappt upp till bordet. Det tog tid innan jag ens träffade bollen. Så jag vet inte varför jag hängde kvar, för det gick väldigt långsamt framåt. Men jag tyckte att det var kul och hade en uppmuntrande och engagerad tränare.
Vad är din drivkraft?
– Drivkraften är att jag har hittat det som jag är bra på. Jag har hittat min grej! Sedan är idrotten även viktig för kroppen. Jag har diagnosen artrogryhosis som innebär flera stela leder. Underhålls inte lederna kan de försämras, och där finns en drivkraft att hålla kroppen så fräsch som möjligt.
Du spelar mest mot stående – har du något särskild fördel?
– Den tydligaste fördelen är nog att jag sitter så nära bordet och kan sätta tidig press på motståndare som står.
Hur laddar du inför Paralympics i Rio?
– Jag har tagit tjänstledigt från 1 juli för att ha tre månader när jag släpper jobbet helt. Då fokuserar jag på att träna klokt och vila för att vara maximalt förberedd. På ett Paralympics spelar den mentala biten in fruktansvärt mycket.
Hur skiljer sig Paralympics från andra stora mästerskap?
– Publiken är den största skillnaden! Allt är så mycket större på ett Paralympics.
Hur mycket tränar du?
– I snitt cirka 20 timmar i veckan. Plus daglig mental träning, 30–60 minuter.
Har du någon särskild ritual inför en match?
– Nej, det har jag aldrig haft. Jag och min mentala tränare lägger mer fokus på att kunna prestera oavsett känsla än att jaga den perfekta känslan. För den dagen den tänkta ritualen eller särskilda uppladdningen inte fungerar är man inte förberedd och kan bli ställd.
Ser du likheter mellan ditt arbete på Migrationsverket och idrottandet?
– Största likheten är den ständiga, dagliga utmaningen. Att få till ett optimerat avslut efter varje arbets- och träningspass. Jag är otroligt målinriktad i allt jag gör och det hoppas och tror jag syns även på jobbet.