Bild: Colourbox

Rättvist kaffe vinner mark

FÖRDJUPNING: KAFFE2013-02-13

Det dricks mycket kaffe på Sveriges arbetsplatser. Och nu betalar många gärna lite mer för att kaffeodlarna ska få bättre arbets- och levnadsvillkor.

Produktmärkningen Fairtrade hjälper kunden att välja varor som är producerade med rättvisare villkor för odlare och anställda. De första märkena dök upp på kaffepaket 1997. Helena Markstedt är Fairtrades generalsekreterare.

Hur vanligt är det att arbetsgivare köper Fairtrademärkt kaffe till de anställda?

– Vi kan se att ungefär 70 procent av Fairtradekaffet säljs utanför dagligvaruhandeln, alltså via andra kanaler än till privatkunder.

Är det alltså vanligare att koppen är Fairtrademärkt på jobbet än hemma?

– Jag vågar inte säga säkert, men det som säljs utanför dagligvaruhandeln går till exempel till arbetsplatser, restauranger, kyrkor och så vidare.

Varför är det så?

– Jag tror att när man har en större budget och köper kaffe till många så ställs det högre krav. Sedan vill företag vårda sitt varumärke och attrahera anställda.

Hur mycket dyrare är Fairtradekaffet?

– Det är inte alltid dyrare. Men vi gör bedömningen att en konventionell kaffekopp i genomsnitt kostar 60 öre och att Fairtradekoppen kostar 15 öre mer.

Om man vill påverka sin arbetsgivare att börja köpa Fairtrade, vilka argument ska man använda?

– Det främsta argumentet är att det gör skillnad. Odlarna får ett garanterat minimipris och en extra premie. För det andra har man alltid ett ansvar när man köper kaffe och man bör ta det ansvaret. Det tredje argumentet är att man kan beställa ett snyggt diplom från oss att sätta upp på väggen bredvid kaffemaskinen.

Bild: Colourbox

Visste du att...?

  • Namnet kaffe kommer av regionen Kaffa i Etiopien där arabicabönan växer vilt.
  • Kaffebönan är egentligen inte en böna utan ett bär.
  • Bruket av kaffe som dryck spreds av araberna i Egypten och Jemen till Turkiet och vidare via Venedig till resten av Europa.
  • Varje dag konsumeras över 2,25 miljarder koppar kaffe, enligt tidskriften World Development.

Förbjudet importera kaffe

Kaffeimporten till Sverige förbjöds 1756 eftersom lagstiftaren ansåg att svenskarna i första hand skulle konsumera inhemska matvaror och inte utländsk lyx. Men då hade drycken redan nått en stor popularitet och förbudet fick snart upphävas. Vid ytterligare två tillfällen under 1700-talet infördes kaffeförbud. 

57 kronor...

... så mycket kostade ett halvt kilo kaffe 1962, omräknat till dagens penningvärde. Nu kostar motsvarande paket mellan 35 och 46 kronor. 

Utveckling av marknadsandelen för Fairtrade-märkt kaffe:

  • 2011: 5,1%
  • 2010: 4,8%
  • 2009: 4,11%
  • 2008: 3,6%
  • 2007: 2,3%
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA