Jakten på billig mat är dålig för miljön, för dem som producerar maten och för framtida genera­tioner, tycker Linus Kjällander.
Bild: Viktor Fremling
Jakten på billig mat är dålig för miljön, för dem som producerar maten och för framtida genera­tioner, tycker Linus Kjällander.

Lobbar för högre matpris

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-11-05

Kommunikatören och ST-medlemmen Linus Källander brinner för mat och miljö. En dag i veckan är han ledig från arbetet på Ungdomsstyrelsen för att verka som talesperson för tankesmedjan »Dyrare mat, nu!«.

Du är en av grundarna till »Dyrare mat, nu!«. Berätta, vad gör ni?

– Vi sysslar med folkbildning och påverkansarbete – vi föreläser och arrangerar konferenser. Genom att synas vill vi påverka debatten om mat och miljö. Vi menar att det låga matpriset innebär en produktion som är dålig för miljön, för dem som producerar maten och för framtida generationer.

Vad fick dig att börja med detta?

– För några år sedan gick det en serie i radions P1 som hette Matens pris. Det var första gången jag hörde att man över huvud taget pratade om att maten snarare är för billig än för dyr. Jag kände mig frustrerad över det som kom fram. Så jag startade en Facebook-sida som fick heta »Dyrare mat, nu!«. Men jag hade inte en tanke på att det skulle bli så stort. Redan efter en vecka hade sidan tusen följare. Jag kontaktade då personer som hade gillat sidan och frågade om de ville göra något tillsammans.

Arbetet har onekligen gett eko – ni har synts i både Agenda och Debatt på SVT.

– Bara en vecka efter start ringde första journalisten. »Det här har vi inte hört om förut«, sade han och syftade på att man fram till dess bara hade pratat om att mat ska vara så billig så möjligt.

Hur väcktes ditt intresse för miljöfrågor?

– Jag är uppvuxen på en ekogård och har väldigt aktiva föräldrar som bland annat startade Kravmärkningen. Så det engagemanget har alltid varit självklart för mig.

Har ditt miljöengagemang på något sätt varit värdefullt i ditt arbete på Ungdomsstyrelsen?

– Ja. Det finns många likheter mellan att arbeta som kommunikatör och sprida myndighetens arbete och att agera lobbyist på fritiden. Arbetet har också gett mig mycket vad det gäller jobbet med »Dyrare mat, nu!«. Jag har fått större förståelse för hur politik blir verklighet och hur hela statsförvaltningen fungerar. Jag vill ha ett hållbart samhälle, och ett hållbart samhälle är mer än ett miljövänligt samhälle. Där kommer arbetet med ungdomar och demokratifrågor in.

Du verkar väldigt engagerad, var får du energin ifrån?

– Det är i engagemanget jag hittar energin! Allt jag gör måste ha ett syfte. Jag vill känna att jag är del av lösningen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA