Årets stora mål för Maria Hedman är Vätternrundan 13 och 14 juni. Det är hon som på bilden drar upp tempot för laget. Foto: Marcus Sörlisten.
Årets stora mål för Maria Hedman är Vätternrundan 13 och 14 juni. Det är hon som på bilden drar upp tempot för laget. Foto: Marcus Sörlisten.

Laget främst för cykelfrälst handläggare

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-05-27

Förra året tangerade hon banrekordet på Tjejvättern. I år är målet att cykla den 30 mil långa Vätternrundan på en tid under nio timmar. Till vardags arbetar ST-medlemmen Maria Hedman som servicehandläggare på Skatteverket i Enköping.

Varför cykling?

– Det började med att jag tränade inför En svensk klassiker, som ju innebär att cykla Vätternrundan, åka Vasaloppet, springa Lidingöloppet och simma Vansbrosimmet under loppet av ett år. Jag fastnade ganska direkt för att cykla.

Kör du i lag eller individuellt?

– Det är det som är så roligt med cykling. Det är en individuell sport, men den är roligast och snabbast att utöva tillsammans i lag. Jag tävlar med en klubb som heter CK SubXX. Klubben består av tjejer som älskar att cykla och ofta kämpar vi för ett gemensamt mål, det skapar en härlig laganda.

Hur ofta tränar du?

– Just nu blir det cirka 10 timmar i veckan. En fördel som jag har märkt är att jag har blivit bättre cyklist ju äldre jag blivit. Man blir segare, så det är ingen nackdel att fylla år.

Vad är det bästa med cykling?

– Det är en skonsam sport. Man får också se mycket och man kommer långt. Det är även socialt eftersom jag oftast cyklar med andra. Min vänskapskrets expanderade enormt när jag började med cykling.

Förra året tangerade du Tjejvätterns banrekord?

– Ja, banrekordet var på drygt 2 timmar och 46 minuter och mitt lag kom in på exakt det. Tjejvättern är tio mil och ett motionslopp. Det är ingen som vinner, men vi hade ändå satt som mål att slå banrekordet. Så egentligen var det ju ett misslyckande, men vi är jätteglada för att vi tangerade rekordet och stolta över att vi hade en snitthastighet på ungefär 36 kilometer i timmen.

I år ställer du upp i den längre Vätternrundan?

– Ja, i år ska vi köra de 30 milen och försöka hålla samma snitthastighet som på Tjejvättern. Vi är tre lag i vår klubb som ska köra. Mitt lag har som mål att få en tid under nio timmar. Sedan ska jag faktiskt köra fler »sjö«-lopp. Jag ska cykla både Siljan runt och Vänern runt. Vänern runt är på 58 mil fördelat på tre dagar, det loppet har jag aldrig cyklat tidigare så det ska bli riktigt spännande.

Finns det någon nackdel med cykling?

– Det är alla galna bilister som inte respekterar oss cyklister. De kan tuta och spruta spolarvätska. Många har mycket aggressioner mot cyklister. Det är faktiskt ett bekymmer. Ibland funderar jag till och med på om jag ska fortsätta cykla. Jag är ju mamma och det kan lätt bli farliga situationer. Jag skulle verkligen önska att bilister visade större respekt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA