Hon har fastnat för Barbie

FÖRDJUPNING: INTERVJU2013-12-17

»›Ska stora damen leka med dockor?‹ kan folk tycka. Men då har de inte förstått«, säger ST-medlemmen Yvonne Fredlund. När hon inte utreder sjukpenningärenden på Försäkringskassan i Göteborg samlar hon på Barbiedockor från 1960-talet.

Vilket är ditt första Barbieminne?

– Jag var med mamma och gick förbi den enda leksaksaffären i Karlskoga. Det var 1964, jag var åtta år och bara tvärbromsade framför skyltfönstret. Jag hade aldrig sett något så fantastiskt. Sedan tog det ett halvår för mig att spara ihop till min första docka. Den kostade 12,75 kronor.

Vad var det som var så fantastiskt?

– Barbie var en vuxendocka! Plötsligt kändes alla babydockor barnsliga och tråkiga. Här fanns en koppling till vuxna kvinnor, till mamma, till något som låg framför mig. Och alla vackra kläder och små tillbehör – det var som att få kika in i en vuxenvärld. Jag minns lukten! Den speciella Barbiedoften. Det måste vara något med plasten hon är gjord av. Det är ingen äcklig plastlukt, utan en mjuk, god lukt.

Har samlandet hållit i sig sedan dess?

– Nej. När jag var tolv år gav jag bort mina dockor till min kusin. Så samlandet började inte förrän på nittiotalet, när jag av en händelse hittade Barbie, Ken och Skipper i en antikaffär. Då vaknade alltihop i mig. Sedan har jag försökt sluta en gång och sålde hela min samling till USA. Men det dröjde inte många år innan jag snubblade över en fin Barbie och så var alltihop i gång igen!

Vilken sorts Barbiedockor samlar du på?

– De som tillverkades mellan 1959 och 1972. Då skedde tillverkningen i Japan. Det är sådan kvalitet! Både i dockorna och kläderna. De har fantastiska, pyttesmå detaljer: små tiaror, halsband och väskor. Då var dockorna också realistiska och man kan följa modet genom att titta på Barbie. Nu för tiden är hon mer som en fantasi, med jättelångt hår och prinsesskläder med lullull. Det är för sött för mig och inte så intressant.

Vad tycker du om kritik mot att Barbie bara bryr sig om sitt utseende och inte är någon bra kvinnoförebild?

– Det är klart att hon har en smal midja. Om man skulle göra om Barbie till människostorlek skulle hon inte kunna gå eller fungera. Hon är ju bara en leksak, precis som My little pony. Fast hon har varit både veterinär och astronaut och till och med varit i armén. Så hon är inte någon som bara sitter hemma och kammar sig och förbereder pannbiffen till sin man.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA