Läs på innan du åker, det är ST-medlemmen Anders Bjurners främsta tips till den som ska åka till Venedig. »Annars är det så lätt att dras in i den ytliga turismen«, säger han.
Bild: Casper Hedberg
Läs på innan du åker, det är ST-medlemmen Anders Bjurners främsta tips till den som ska åka till Venedig. »Annars är det så lätt att dras in i den ytliga turismen«, säger han.

Han vill värna Venedig

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-05-07

Lejon med runinskrifter återfår glansen med hjälp från föreningen Pro Venezia. ST-medlemmen och Sveriges förra Romambassadör Anders Bjurner är vice ordförande i föreningen, som samlar in pengar till att restaurera konstföremål i Venedig.

Vilket intryck gör Venedig på dig?

– Staden är unik på alla sätt. Ingen annan stad ser ut som denna, även om vi brukar kalla Stockholm för Nordens Venedig. Kanaler i stället för vägar, en ofantlig mängd palats, rikedom och överflöd – och en skönhet som gör att man tappar andan!

Berätta om Pro Venezia.

– Föreningen bildades 1974 efter den fruktansvärda översvämningen i Venedig i slutet av sextiotalet. Det primära syftet är att hjälpa till att bevara konstskatterna. Det är en internationell kulturell förpliktelse att bidra till det arbetet. Det finns ett trettiotal liknande organisationer i Europa, USA, Kanada och Australien.

– Pro Venezia samlar in pengar genom privata gåvor och medlemsavgifter som används till olika punktinsatser. Just nu stödjer vi restaureringen av ett par unika lejon framför Arsenalen och det senaste projektet är en liten madonna vid ingången till Venedigbiennalen.

– Dessutom arrangerar vi föredrag och initierar studieresor till Venedig. Föreningen har lite över 150 medlemmar. Vi tar gärna emot fler.

Hur kom du in i bilden?

– Jag var ambassadör i Rom mellan 2006 och 2010. Det är närmast en uppgift ex officio att vara med i styrelsen för Pro Venezia, alltså att det ingår i jobbet. Min efterträdare i Rom Ruth Jacoby är också med.

Vad är aktuellt just nu?

– Vi ska välja ut ett nytt projekt att samla pengar till och så håller vi på med uppföljningen av lejonen. Lejonen, som togs som krigsbyte i Aten av en veneziansk amiral på 1600-talet, är försedda med runinskrifter. Runorna kan vikingar i den bysantinske kejsarens livvakt ha klottrat dit på 1000-talet.

Vad har du för tips till den som ska åka till Venedig?

– Läs på innan du åker. Annars är det så lätt att dras in i den ytliga turismen. Om möjligt, undvik högsäsong. Åk i februari, mars eller april. Eller i oktober. Gå inte bara på de centrala huvudstråken, utan gå i de små gränderna. Och har du tid, besök någon av de små öarna utanför Venedig. Jag tycker om den färgstarka fiskarön Burano.

– Och så finns det ju en del måsten, som Sankt Marcusplatsen och Dogepalatset.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA