Han fixar tomte till alla barnen
På Postens terminal i Tomteboda i Solna strömmar tusentals brev in till Tomten varje dag. Mitt i flödet står Robin Warchalowski, ansvarig för just denna hantering.
Är du en riktig tomte?
– Nja, jag är snarare tomtens medhjälpare. Jag ordnar så tomten får alla brev som barn skickar till honom.
Varför finns det tomtar på Posten?
– Det är en lång historia. Tidningen Jultomten som startades på 1890-talet tog emot brev från barn till tomten, och när den lades ned 1934 fortsatte tomteposten att strömma in och fick läggas i rummet för ”eicke beställbar adress”e. Postens egen tomte kom igång på 40-talet. Nu får tomten brev även från barn i Japan, England, Italien och andra länder.
Har de inga egna tomtar?
– Jo, de flesta har nog, men det är så etablerat att tomten bor i Norden. Och i andra länder är det mer kommersialiserat och tävlingsinriktat.
Vad skriver barnen?
– Allt möjligt. De flesta önskar sig julklappar, men inte alla. Många skickar in sin napp eller snuttefilt, andra vill bara hälsa till tomten. Och ibland är det ledsna barn som vill ha tomtens hjälp, till exempel om föräldrarna ska skilja sig eller om de har det svårt i skolan.
– Barn är lite tuffare nuförtiden. En del skriver och klagar över att de inte fick det de önskade sig förra året. En pojke berättade att han hade varit jättesnäll hela året, ”men det skiter du tydligen i”.
Och årets julklapp?
– Bland flickor är dockor vanligast, därefter böcker, CD och smink. Pojkarna vill ha till exempel en radiostyrd bil. Lego eller sportskor. Många önskar sig snö! Och så finns det udda önskemål, en haj eller en tvångströja i 135 cm till systern.
Svarar ni på breven?
– Tomten svarar på alla brev där det finns en läslig adress, även till utlandet. 80 procent får svar före jul. Man får en liten present också. Den är hemlig, men jag kan tala om att det är något som stimulerar skrivandet. Vi vill koppla julkänslorna till skrivande, få barn att återupptäcka brevet.
Är posttomten lika populär som förr?
– Ja, men tidigare hade vi ingen marknadsföring. I år har vi tryckt upp 165 000 föradresserade vykort som delas ut av Postens partners. De har varit väldigt eftertraktade.
Är det inte att luras lite?
–Nej, jag tror att det här förgyller julen. Jag har verkligen inget dåligt samvete!
Blir du inte trött på julen?
– Lite mätt blir man – jag började med planeringen redan i somras. Men det är egentligen nu det är som roligast, nu kommer alla breven.
Vad gör du själv på julafton?
– Jag åker till Huskvarna och firar med mina föräldrar och min bror. Jag har ju vissa kontakter, så jag hoppas att tomten kommer.
God jul då!
– God jul!