Bild: Thinkstock

Fler och fler blir bundna vid datorn

FÖRDJUPNING: DATORSKÄRMEN2014-01-24

Datorn präglar arbetsmiljön för alla som arbetar på kontor. Skärmarna har blivit bättre, men stillasittandet är svårt att komma åt.

TCO Development – ett bolag som ägs av den fackliga organisationen TCO – har genom den så kallade TCO-märkningen bidragit till att datorskärmar strålar mindre och inte drar så mycket ström. Sedan 1995 har TCO Development även krav på bildkvalitet, krav som gradvis har skärpts.
 
Enligt TCO Developments kommunikationschef Anna Pramborg har den tekniska utvecklingen för datorskärmar gått rejält framåt sedan 1980-talet.
 
– Många av de problem som fanns på 1980- och 1990-talet har vi löst, säger hon.
 
Nu har TCO Development tagit ett nytt steg och ställer sociala krav på produktionen.
 
Det man inte kommer åt med TCO-märkningens krav är hur arbetet organiseras, konstaterar Anna Pramborg.
 
– Många är bundna vid datorerna och ganska styrda att göra allt via internet. Stillasittandet är ett problem, säger hon.
 
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbete vid bildskärm är från 1998. De behöver förändras, anser Christina Jonsson, Arbetsmiljöverkets expert.
 
– Men i EU pågår sedan flera år tillbaka ett arbete för att ta fram ett nytt direktiv om säkerhet och hälsa vid arbete vid bildskärm. Det har gått i stå och vi är tyvärr styrda av direktivet om vi inte ska dra på oss dubbelarbete, säger hon.
 
Arbetsmiljöverkets ståndpunkt är att ett nytt direktiv behöver kombinera kognitiv ergonomi – hur informationen på skärmen uppfattas – med synergonomi och belastningsergonomi.

Datorbaserat arbete

Så stor del av sin arbetstid tillbringar de som har datorbaserade arbeten vid skärmen:

  • Ungefär en tiondel: 26 %
  • Hela tiden: 24 %
  • Ungefär tre fjärdedelar: 16 %
  • Ungefär hälften: 16 %
  • Ungefär en fjärdedel: 17 %

Källa: Arbetsmiljöverket (2011)

Mer och mer tid framför datorn

Utvecklingen har gått snabbt. 1989 var andelen förvärvsarbetande män som hade dator i jobbet 31 procent, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 2011 hade siffran stigit till 72 procent. Bland kvinnorna har det gått ännu snabbare. 1989 satt 28 procent någon del av arbetsdagen framför en datorskärm. 2011 var det 77 procent.
 
Källa: Arbetsmiljöverket (2011).

1992  

1992 lanserades TCO-märkningen av bildskärmar. Den stod för låg strålning och energiförbrukning samt el- och brandsäkerhet.

Checklista

Bildskärmen

  • Ska vara lätt att läsa av.
  • Ska vara fri från flimmer och annan instabilitet.
  • Ska vara fri från reflexer och speglingar.



Läsligheten

  • Tecknen på skärmen ska vara skarpa och stora och ha tillräcklig kontrast.
  • Avstånden mellan tecken och rader ska vara tillräckligt stora för god avläsbarhet.
  • Ljusstyrkan eller kontrasten mellan tecknen och bakgrunden ska vara enkel att justera.



Rummet

  • Belysningen får inte försvåra avläsningen av bildskärmen.
  • Fönster måste gå att skugga så att reflexer av dagsljus inte stör.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA