»Om fler personer inom rättsväsendet hade utomeuropeiskt ursprung skulle nog diskrimineringslagstiftningen tillämpas bättre«, säger Jallow Momodou. Foto: Jonatan Jacobson.
»Om fler personer inom rättsväsendet hade utomeuropeiskt ursprung skulle nog diskrimineringslagstiftningen tillämpas bättre«, säger Jallow Momodou. Foto: Jonatan Jacobson.

Får betala högt pris för sin antirasism

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-06-17

Vid sidan av arbetet som antagningshandläggare på Malmö högskola jobbar ST-medlemmen Momodou Jallow mot rasism genom en rad olika organisationer. En kamp han fortsätter föra trots dagliga trakasserier och hot.

Av:  Johan Joelsson

Var kommer ditt engagemang från?

– Som afrosvensk förstod jag tidigt att det finns rasism och att de svarta befinner sig längst ned i hierarkin. Därför började jag som tonåring att engagera mig i gräsrotsrörelser. I min födelseby i Gambia fungerade min far ofta som medlare i konflikter. Av honom har jag lärt mig att det går att lösa problem genom samtal.

Hur arbetar du mot rasism?

– Både lokalt och globalt. Jag är ordförande för den skånska organisationen Afrosvenskarnas forum för rättvisa samt vice ordförande i European Network Against Racism. Jag sitter i flera andra styrelser och driver de här frågorna genom Vänsterpartiet i Malmö.

Hur är situationen för afrosvenskar i dag?

– En rapport som beställts av regeringen slår fast att afrosvenskar är mycket utsatta, särskilt när det kommer till hatbrott. Afrofobiska hatbrott har ökat med 24 procent sedan 2008. Ofta rör det sig om våldsbrott i offentlig miljö. Trots att anmälningarna har ökat går nästan inga fall till domstol. Det finns även en utbredd vardagsrasism.

Är du som offentlig person extra utsatt för hot och trakasserier?

– Ja tyvärr, jag har slutat läsa vad som skrivs om mig och min familj på internet. Det ringer till och med hotfulla personer till mitt arbete. Det skulle vara ett heltidsjobb om jag skulle anmäla allt. Nu går jag bara vidare med fall där det finns en chans till en fällande dom som kan skapa prejudikat. Jag bär alltid ett överfallslarm och min familj har fått flytta tre gånger eftersom vår skyddade adress har lagts ut på internet.

Hur orkar du?

– Jag tror verkligen på rättvisa och alla människors lika värde. Mina livsvillkor är bättre i dag eftersom många före mig kämpade för mina rättigheter. Jag har ett ansvar att fortsätta det arbetet så att mina barn och alla andra längst ned i hierarkin kan få det bättre.

Ger ansträngningarna resultat?

– Ja, till exempel planerar Malmö stad att starta ett afrosvenskt informations- och kunskapscenter, det första i Sverige. Jag hoppas att det blir en fristad dit personer som utsätts för hatbrott och afrofobi kan vända sig. Centret ska också erbjuda utbildning och vara öppet för allmänheten. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA