Bild: Mostphotos

Bra lurar gör jobbet lättare

FÖRDJUPNING: HEADSET2018-04-17

Nätta proppar att stoppa in i öronen eller heltäckande lurar, trådlöst eller med sladd, med eller utan brusreducering. Det finns en rad headset att välja på, såväl för den som sitter i telefon många timmar i sträck som för den som växlar med andra arbetsuppgifter.

Av:  Fatima Grönblad

Den klassiska telefonluren syns alltmer sällan på svenska arbetsplatser. Numera sker de flesta samtal genom olika former av headset. Det gör händerna fria. Är headsetet trådlöst går det även att vandra runt trots att samtalet sker via fast telefon eller dator.

Gert Söderman är med i en teknikgrupp på Skatteverket som regelbundet kollar av utbudet och testar nya modeller för att avgöra vilka headset myndigheten ska köpa in. Just nu kan Skatteverkets anställda välja mellan 14 varianter, beroende på vilka behov de har. Det finns trådade och trådlösa headset, för ett öra eller båda öronen, med och utan brusreducering.

Något alla Skatteverkets headset har gemensamt är att de har en mikrofonarm som går ned framför munnen. Det ger bättre ljudkvalitet än små headset som bara hakas fast på örat, enligt Gert Söderman. De flesta har också aktiv brusreducering på mikrofonen för att samtalet ska höras bra hos båda parter.

– Skatteverkets kunder kommer från hela Sverige och nästan alla länder, så vi vill undvika språkförbistring. Hör man bra så förstår man också varandra bättre. Och när man slipper upprepa sig blir samtalen kortare och effektivare.

3 saker att tänka på när du ska välja headset

  • Sitter du på en och samma plats eller går du runt på kontoret? Det påverkar om du ska ha trådlöst eller trådat headset. Fördelen med trådlöst är att du slipper en sladd som hänger ned på tangentbordet eller trasslar in sig i kläderna. Nackdelen är att du behöver ladda headsetet då och då.
  • Hur är ljudmiljön där du arbetar? Om du sitter i ett öppet landskap nära kolleger som pratar i telefon eller med varandra kan du behöva brusreducering på mikrofonen och kanske även på hörlurarna.
  • Vill du höra samtalet i ett öra eller i båda öronen? Om du samtidigt vill ha koll på vad som pågår runt omkring dig lämpar sig headset för ett öra bäst. Vill du fokusera helt på samtalet och filtrera bort bakgrundsljud passar två lurar bättre.

Så funkar aktiv brusreducering

Grunden i tekniken för aktiv brusreducering för hörlurar är att bakgrundsljudet i den egna miljön fångas upp av mikrofoner och analyseras. Sedan skickar headsetet ut en spegelvänd version av bakgrundsljudet, vilket släcker ut bruset. Brusreduceringen för mikrofoner fungerar lite annorlunda. Där jämförs ljudet från omgivningen med ljudet från din röst, varefter bakgrundsljudet dras bort och bara rösten blir kvar.

Vad tycker du om att använda headset?

  • Maria Haapalainen, handläggare på kundservice, CSN i Kiruna:

–  När vi fick nya lurar med brusreducering för ett par år sedan var det lite burkkänsla i början, men sen vande jag mig. Det är lättare att fokusera när man inte hör allt surr, man hamnar som i sin egen bubbla. Ibland tar jag på mig headsetet när jag behöver tänka utan att bli störd.

  • Leif Pedersen, livsmedelskontrollant, Livsmedelsverket i Kristianstad:

–  Det är jättebra att man kan göra två saker på samma gång. Jag kan stå i en slakthall och besiktiga griskroppar som åker förbi samtidigt som jag ger fackliga råd på telefon. Jag är ledamot i sektionsstyrelsen för ST och mitt namn står i jobbannonserna, så folk måste kunna kontakta mig även om jag står mitt i slakteriet.

  • Cristina Rydström, handläggare på kundservice, Kronofogden i Sundbyberg:

–  Jag skulle inte kunna vara utan. Man måste ha båda händerna fria för att göra tjänsteanteckningar och flytta runt mellan olika system. Jag använder trådlöst headset, men brukar ändå vara vid min plats, det skulle inte bli någon bra ljudmiljö om folk gick runt och pratade. Men jag sitter inte still, jag har både pilatesboll och balansbräda.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA