Satsa på arbetsmarknadsutbildningen

DEBATT2024-06-14

Regeringen och Sverigedemokraterna har kraftigt försämrat stödet till de arbetslösa och inte heller genomfört några reformer för att få fler i arbete, skriver Serkan Köse, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han lyfter fram arbetsmarknadsutbildningar som en effektiv åtgärd för att få fler i jobb.

Arbetslösheten är hög i Sverige samtidigt som arbetsgivare har svårt att hitta personal med rätt utbildning. Det borde inte vara på det här sättet. Vi bör rimligtvis lägga all kraft på att rusta de arbetslösa för att de ska kunna ta de jobb som finns. Att få in fler i arbetsmarknadsutbildningar är exempelvis ett effektivt sätt att utbilda människor inom bristyrken.

Regeringen och Sverigedemokraterna har dock inga som helst ambitioner att få fler i jobb. Sedan de tillträdde har deras största avtryck varit stora nedskärningar på Arbetsförmedlingen och på de insatser som myndigheten kan använda sig av för att rusta människor, däribland de framgångsrika arbetsmarknadsutbildningarna.

Som om detta inte vore nog har regeringen och Sverigedemokraterna också skapat kriser inom byggbranschen och sjukvården, vilket har lett till stora varsel. Orsaken är i grunden att regeringen inte har skjutit till de resurser som behövs för att stimulera bostadsbyggandet och stötta de hårt ansträngda regionerna.

Sammanfattningsvis har regeringen och Sverigedemokraterna inte gjort ett dyft för att få fler människor i arbete. Listan på politiska reformer från arbetsmarknadsdepartementet fortsätter att vara ett tomt papper, trots att vi har omfattande problem med att människor fastnar i långvarig arbetslöshet. Det vi har är en arbetsmarknadsminister som ägnar all sin energi åt att prata om euron och läsplattor i stället för att göra det han ska. Det duger inte.

Den enda riktiga reformen som regeringen och Sverigedemokraterna har lagt fram på jobbområdet är en försämring av a-kassan. Den kommer att innebära att miljontals löntagare får ett sämre skydd från försäkringen efter hundra dagars arbetslöshet. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson har dessutom struntat i att göra en jämställdhetsanalys av förslaget, trots att detta är obligatoriskt – sannolikt för att han vet att det kommer att slå extra hårt mot landets arbetarkvinnor.

Vi har en svår situation på svensk arbetsmarknad. Det finns massor av lediga jobb samtidigt som många är arbetslösa. Att lösa den här matchningsproblematiken är inte enkelt eftersom en stor del av de arbetslösa står väldigt långt från arbetsmarknaden. Det gäller inte minst många utrikes födda med kort utbildning.

Vi socialdemokrater vill satsa på jobbpolitiken, på att stärka människors kompetenser. Det är det absolut effektivaste sättet att bekämpa arbetslösheten på. Vi tänker också stå upp för en trygg a-kassa. För oss är det en fråga om respekt för vanligt folk.

Jobben är angörande för Sveriges välfärd och välstånd. Det är djupt beklagligt att regeringen och Sverigedemokraterna inte inser detta.

Serkan Köse
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ledamot av arbetsmarknadsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA