Medarbetarna har blivit mer positiva
Personalomsättningen i Polismyndigheten är relativt låg i jämförelse med staten i övrigt och mätningar visar att de anställda blivit mer nöjda med sin lön och sin chef, skriver Fredrik Modigh, HR-direktör på Polismyndigheten, i en replik på Pär Renbergs debattartikel i Publikt. Arbetet med att utveckla personalpolitiken tillsammans med facken fortsätter, framhåller han.
STs avdelningsordförande inom Polisen, Pär Renberg, uttrycker i ett debattinlägg i Publikt ett starkt missnöje med myndighetens personalpolitik. Med anledning av detta vill Polismyndigheten visa på fakta som ger en något annorlunda bild av myndigheten än den som lyfts fram i debattartikeln.
- Personalomsättningen i Polismyndigheten är relativt låg i jämförelse med staten i övrigt. Polismyndigheten hade en personalomsättning på 7,7 procent 2023. Enligt Arbetsgivarverket var motsvarande siffra i staten i genomsnitt 11,8 procent. Bland civilanställda tillsvidareanställda var personalomsättningen 9 procent, högre än för poliser men samtidigt en betydligt lägre siffra än för staten som helhet.
- Antalet civilanställda inom Polismyndigheten har ökat kraftigt. Sedan december 2015 har antalet ökat med 6 962 tillsvidareanställda, och bara det senaste året har ökningen uppgått till 1 878.
- I årets mätning av hur man upplever Polisen som arbetsplats ger både civilanställda och poliser uttryck för den högsta nöjdheten med lönen – 5,6 på en tiogradig skala – sedan mätningen började genomföras för fyra år sedan.
- I samma mätning är också resultatet det bästa hittills när det gäller om man upplever att chefen ger goda förutsättningar att utföra arbetsuppgifterna, 7,7 på en tiogradig skala.
Fakta visar med andra ord på en mer positiv bild av myndigheten än den Pär Renberg väljer att lyfta fram. Personalomsättningen är jämförelsevis låg, antalet civilanställda ökar och medarbetarnas syn på lön och chef har utvecklats positivt.
Med detta sagt finns det alltid utvecklingsområden i en så stor organisation som Polismyndigheten, och givetvis kan det finnas medarbetare som är mindre nöjda än andra.
För att fortsatt utvecklas driver vi en rad olika initiativ tillsammans och i dialog med arbetstagarorganisationerna. Till exempel genomför vi genomlysningar av lönerna regionalt för att undersöka om det finns lönenivåer och löneskillnader som vi behöver göra något åt. Ett annat exempel är att vi utvecklar rekryteringen av chefer för att säkerställa det ledarskap som vi behöver och vill ha inom Polisen. I detta redan pågående arbete är samarbetet med arbetstagarorganisationerna och skyddsombuden av stor betydelse. Jag ser fram emot att fortsätta det arbetet tillsammans.
Fredrik Modigh
HR-direktör på Polismyndigheten
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.