Bild: Malin Larsson

Insynen måste värnas

DEBATT: OFFENTLIGHETSPRINCIPEN2024-08-16

Domstolar och andra myndigheter har på egen hand börjat använda dataskyddslagstiftningen, GDPR, som ursäkt för att inskränka offentlighetsprincipen, skriver journalisten Malin Crona. Det riskerar att få konsekvenser både för statliga tjänstemän och samhället i stort, menar hon.

Jag kommer aldrig att glömma dig. Du skulle gå i pension, men hade gett dig den på att – om det så blev det sista du gjorde – hitta något sätt att lämna ut alla e-postmeddelanden jag begärt att få ta del av på en USB-sticka.

Trots att du bara hade några dagar kvar att jobba på myndigheten såg du fortfarande min ”Begäran om allmän handling enligt offentlighetsprincipen” som en utmaning du till varje pris skulle klara.

”Nu har jag fått teknikerna att hitta ett sätt att exportera hela mejlen direkt ur Outlook”, sa du när du hörde av dig igen.

Det gick inte att ta miste på din yrkesstolthet.

Jag är dig evigt tacksam. Dig och dina tusentals lika engagerade registratorer och andra tjänstemannakollegor landet över. För det är tack vare er som läsarna fått ta del av berättelser som den om hur de pengar som politikerna utlovat till Sveriges våtmarker försvunnit gång på gång på gång.

Berättelser om hur den finländska statens miljardindustri, genom en torvlobby förklädd till lokalt engagemang för vårt kulturarv, lyckats få svenska myndigheter att ändra formuleringar i sina texter.

Berättelser om hur den organiserade brottsligheten finansieras av skattemedel.

Ja, alla de tusentals berättelser om politiska beslut och deras påverkan på människor som aldrig hade kunnat berättas utan er.

Jag vet att ni är många som sliter hårt med att hjälpa mig och mina kollegor. Att lämna ut allmänna handlingar är inte det enda ni har att göra på dagarna.

Trots det blir ni förvånansvärt ofta glada över att vi är intresserade av era Excelfiler och att vi ägnar tid åt att försöka sätta oss in i vad ni gör på dagarna.

Men tyvärr märker jag och andra som länge jobbat med att begära ut allmänna handlingar att det går trender i att försöka försvåra utlämnandet.

Den senaste trenden stavas GDPR, vilket lyfts i en tidigare debattartikel i Publikt.

Att domstolar vägrar lämna ut handlingar drabbar inte bara rättsdatabaser som Lexbase, utan även journalister och nyhetsredaktioner.

Trots att Högsta domstolen ännu inte avgjort ärendena har domstolarnas beslut att tolka om lagen redan lett till att andra myndigheter ändrar sina rutiner. Integritetsskyddsmyndigheten har tagit besluten till intäkt för att kunna granska sajter med utgivningsbevis som publicerar domar, trots att riksdagen redan dragit tillbaka ett lagförslag som föreslog en begränsning av just sådana publiceringar.

Jag förstår att det inte alltid är lätt att tänka ”vilken rolig utmaning” när det trillar in ännu en ”begäran om allmän handling enligt offentlighetsprincipen”. Jag förstår också hur osäkerhet och rädsla kan sprida sig. Ingen vill göra fel.

Men att myndigheter aktivt försöker begränsa medborgarnas insyn i offentlig verksamhet leder inte bara till att allmänhetens förtroende riskerar att förloras och att allvarliga missförhållanden eller kriminell verksamhet kan fortgå.

Det riskerar också att på sikt leda till att det blir svårare och dyrare för de myndigheter som tvärtom vill göra allmänna handlingar mer lättillgängliga och som vet hur mycket pengar det finns för samhället att tjäna på att tillgängliggöra uppgifter som öppna data.

Och – kanske ännu värre – att själva inställningen förskjuts. Från att tidigare ha handlat om hur handlingarna ska kunna lämnas ut trots att det ibland finns tekniska eller praktiska hinder, till att leta efter anledningar till att inte lämna ut dem. Detta kan i sin tur leda till ett motstånd mot att bygga upp rutiner för att underlätta det dagliga arbetet.

För som många av er har kämpat under åren! Med faxar, kopiatorer, papper och häftklamrar, USB-stickor, mejl och krypterade länkar. För att stå upp för den svenska grundlagen och allmänhetens rätt till insyn. Om det så blir det sista ni gör.

Malin Crona
Journalist

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA