Forskare kan drabbas vid avtalsändring

DEBATT: TRYGGHETSAVTALET2014-05-07

Arbetsgivarverket har sagt upp det statliga trygghetsavtalet. ST inom universitets- och högskoleområdet oroas över vad det kan komma att betyda för personal med osäkra anställningar i högskolevärlden.

Trygghetsavtalet ger anställda vid myndigheter möjlighet till stöd när anställningen upphör. Det omfattar de som sägs upp från en tjänst på grund av arbetsbrist, men också tillfälligt anställda som varit anställda en längre tid och vars anställning löper ut.

Arbetsgivarverket sade upp trygghetsavtalet i juni 2013 i samband med de centrala förhandlingarna om nytt löneavtal inom staten. Arbetsgivarverket har signalerat att man vill förändra avtalet. Vi i ST inom universitets- och högskoleområdet befarar att det kommer att innebära att vissa grupper – exempelvis vissa grupper av visstidsanställda vars anställning upphör – utesluts från avtalet eller får sämre stöd.

Inom de statliga verksamheterna är universitets- och högskoleområdet hårt drabbat av systematiska visstidsanställningar. Cirka hälften av våra arbetskamrater är visstidsanställda administratörer, tekniker, lärare, forskare och doktorander.

De förtroendevalda inom universitets- och högskoleområdet vet att nuvarande avtal fungerar bra. Minst åtta av tio av de personer som fick hjälp från Trygghetsstiftelsen 2012 fick ett nytt arbete före uppsägningstidens slut. Under den första delen av 2013 kom sex av tio av de nyanmälda med en tidsbegränsad anställning från universitets- och högskoleområdet.

Förhandlingarna om ett nytt trygghetsavtal får inte leda till att visstidsanställda och forskarstudenter som nyligen avlagt doktorsexamen exkluderas från Trygghetsstiftelsens insatser. Dessa grupper står för en stor del av den forskning som genomförs på de svenska universiteten. Det kan handla om cancerforskning, skolforskning eller annan för samhället viktig forskning. Sådan forskning som välfärdsstaten är beroende av för att fatta rätt beslut om vår gemensamma samhällsinriktning och för att realisera ett hållbart samhälle med bra vård, skola, omsorg och fungerande infrastruktur.

Många av landets universitetslärare är visstidsanställda, på grund av att vi har ett ryckigt resurstilldelningssystem som är avhängigt antalet antagna studenter och deras studieresultat. Våra ungdomar utbildas i dag av lärare som arbetar under prekära anställningsvillkor. Vill vi att dessa villkor ska bli ännu sämre, att de inte ska omfattas av samma regler som andra statligt anställda?

ST inom universitets- och högskoleområdet vill att alla med otrygga visstidsanställningar inom staten ska ha samma villkor när anställningen tar slut. En anständig arbetsgivare skulle självklart se till att samtliga statligt anställda omfattas av trygghetsavtalet. Godkänner ST ett förslag som innebär skillnad mellan dina och mina arbetskamrater i dag, öppnar vi för ett systemskifte där Arbetsgivarverket även framöver försämrar för de anställda som har svagast ställning inom staten. Då har arbetsgivarna slagit in en kil mellan oss. Ensamma är vi inte starka.

Att teckna ett kollektivavtal för medlemmarna är det finaste en förtroendevald kan göra, om avtalet gäller alla – oavsett bakgrund, livsvillkor och position på arbetsplatsen.



Annika Aronsson,

ordförande,

ST inom universitets- och högskoleområdet

Evalena Moser,

första vice ordförande

Alejandra P. Carrasco,

andra vice ordförande

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA