Hatattacker mot högskolan oroar ministern
Hatattacker mot forskare och lärosäten har blivit mer organiserade och kräver åtgärder från både regeringen och akademin. Det säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, efter ett möte med företrädare för universitet och högskolor.
Det finns ingen samlad bild av omfattningen av hot, hat och våld riktad mot anställda vid landets lärosäten. En nationell kartläggning är dock på gång och ska göras av Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet – som självt drabbats av hat och även ett falskt bombhot.
Högskoleminister Matilda Ernkrans, S, välkomnar kartläggningen.
– Det har blivit alltmer uppenbart att vi saknar en heltäckande bild och behöver mer arbete kring detta, säger hon till Publikt.
Hon hade på tisdagen bjudit in företrädare för universitet och högskolor till ett möte för att diskutera frågan om hot och hat. Den bild hon fick vid mötet var att framför allt hatfulla budskap framförs oftare och mer organiserat än tidigare.
– Områden som genusvetenskap, klimat och migration är mycket utsatta. Det är frågor som finns mitt i samhällsdebatten och är ganska polariserade, främst från högerkonservativa med extrema åsikter men även på vänsterkanten.
Matilda Ernkrans understryker att hot och hat riktat mot akademin, personal och studenter är oacceptabelt och ytterst ett hot mot demokratin.
– Det är särskilt viktigt att markera det i en tid då vi ser faktaresistens och desinformation. Vi ska ha en fri akademi och fri forskning. Forskare ska våga utmana och söka sanningen.
Samtidigt framhåller hon att det stora flertalet anställda och studerande inte drabbas av hat och hot.
– De flesta har det jättebra och vi har en väldigt fin högre utbildning. Vi måste se till att den blir det för alla.
Lärosätena har bildat ett nätverk som ska arbeta för ökad säkerhet, vilket Matilda Ernkrans tycker är bra.
– Lärosätena ger uttryck för att de tar ett tydligt arbetsgivaransvar för arbetsmiljön, och de tar ett ansvar för att flytta fram positionerna när det gäller säkerhetsmedvetenhet.
Regeringen förbereder ett förslag om ändringar i högskoleförordningen, som ska göra det lättare för universitet och högskolor att avskilja studenter som hotar. Matilda Ernkrans utlovar även åtgärder för en mer likvärdig studenthälsa, bland annat för att motverka psykisk ohälsa.
– Vi vill också titta på om vi kan förstärka lagrummet för akademisk frihet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.