Stor generationsväxling väntar
De närmaste 15 åren kommer 1,6 miljoner människor att gå i pension i Sverige. Mest omfattande kommer generationsväxlingen att bli i offentlig sektor, enligt Arbetsförmedlingen.
Under perioden 2010-2025 kommer en kvarts miljon fler personer att gå i pension än under åren 1995-2010. Generationsväxlingen kommer att få minst påverkan i de tre storstadslänen, medan många av landets mindre orter berörs kraftigt. I vissa kommuner blir åldersavgångarna inom offentlig sektor större än tillskottet av ungdomar. Det framgår av en rapport som Arbetsförmedlingen presenterat.
I de tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer antalet personer på arbetsmarknaden att öka under åren 2010-2025. En viss ökning sker också i Uppsala och Hallands län. I alla andra län minskar antalet personer på arbetsmarknaden och nedgången blir störst i Norrbotten och Dalarna.
Det totala antalet personer på arbetsmarknaden kommer att öka med 40 000 under åren 2010-2025. Det ska jämföras med en ökning med 218 000 personer under den föregående 15-årsperioden.
De närmaste 15 åren kommer två av tre speciallärare och distriktssköterskor att gå i pension, och varannan administratör i staten, visar Arbetsförmedlingens siffror.
Enligt rapporten innebär generationsväxlingen både möjligheter och utmaningar. En fördel är att det uppstår många jobböppningar på orter med hög arbetslöshet. Problemet är att antalet personer som står till arbetsmarknadens förfogande kommer att vara färre än tidigare.
”Utmaningen blir att markant förbättra integrationen av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Det gäller i synnerhet utrikesfödda kvinnor. Vidare måste vi se till att minska antalet ungdomar som misslyckas i gymnasieskolan och att gruppen som har svårt att få jobb görs så liten som möjligt. Det kommer att ställa stora krav på Arbetsförmedlingen”, skriver Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez Svankvist i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.