Stor generationsväxling väntar

ARBETSMARKNAD2010-11-04

De närmaste 15 åren kommer 1,6 miljoner människor att gå i pension i Sverige. Mest omfattande kommer generationsväxlingen att bli i offentlig sektor, enligt Arbetsförmedlingen.

Under perioden 2010-2025 kommer en kvarts miljon fler personer att gå i pension än under åren 1995-2010. Generationsväxlingen kommer att få minst påverkan i de tre storstadslänen, medan många av landets mindre orter berörs kraftigt. I vissa kommuner blir åldersavgångarna inom offentlig sektor större än tillskottet av ungdomar. Det framgår av en rapport som Arbetsförmedlingen presenterat.

I de tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer antalet personer på arbetsmarknaden att öka under åren 2010-2025. En viss ökning sker också i Uppsala och Hallands län. I alla andra län minskar antalet personer på arbetsmarknaden och nedgången blir störst i Norrbotten och Dalarna.

Det totala antalet personer på arbetsmarknaden kommer att öka med 40 000 under åren 2010-2025. Det ska jämföras med en ökning med 218 000 personer under den föregående 15-årsperioden.

De närmaste 15 åren kommer två av tre speciallärare och distriktssköterskor att gå i pension, och varannan administratör i staten, visar Arbetsförmedlingens siffror.

Enligt rapporten innebär generationsväxlingen både möjligheter och utmaningar. En fördel är att det uppstår många jobböppningar på orter med hög arbetslöshet. Problemet är att antalet personer som står till arbetsmarknadens förfogande kommer att vara färre än tidigare.

”Utmaningen blir att markant förbättra integrationen av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Det gäller i synnerhet utrikesfödda kvinnor. Vidare måste vi se till att minska antalet ungdomar som misslyckas i gymnasieskolan och att gruppen som har svårt att få jobb görs så liten som möjligt. Det kommer att ställa stora krav på Arbetsförmedlingen”, skriver Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez Svankvist i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Helena Thorén (ej verifierad) tis, 11/09/2010 - 12:41
Arbetsmarknaden för ingenjörer och tekniker ser ljus ut. ST:s yrkesorganisation Ingenjörsamfundet har kartlagt arbetsmarknaden idag och om tio år. Läs på http://www.ingenjorsamfundet.se/

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA