Skyddsombud larmar om långa arbetsveckor

POLISEN2019-05-29

Polisens ledningscentral i region väst har fått ett nytt schema som innebär att vissa arbetsveckor blir nästan 60 timmar långa. Nu larmas Arbetsmiljöverket. ”Jag känner oro för de anställdas hälsa”, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson till Publikt.

Vid Polisens regionledningscentral i region väst infördes nyligen ett nytt arbetstidsschema. Under tre av de åtta veckor schemat löper över får personalen arbeta nästan 60 timmar per vecka, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Med så pass ansträngande arbetsuppgifter som man har måste man ha möjlighet att förena arbetsliv med fritid, familjeliv och möjlighet till återhämtning, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson till Publikt.

Enligt anmälan är personalens arbetspass visserligen kortare under schemats övriga veckor. Men eftersom arbetet är så pass krävande väger det inte upp påfrestningarna som uppstår under de intensiva perioderna, vilket gör att det sammantaget finns en risk för försämrad arbetsmiljö, enligt skyddsombudet.

Arbetsgivaren införde också det nya sättet att förlägga arbetstid utan att göra en riskbedömning, påpekar Björn Johnsson. Enligt anmälan finns det en förhöjd risk för stress och psykisk ohälsa i och med de nya arbetstiderna, något som personalen redan har börjat varna för.

– Jag känner oro för de anställdas hälsa, och därför behöver Arbetsmiljöverket titta på det här, säger Björn Johnsson.

Chefen för regionledningscentral i region väst, Håkan Lidberg, säger till Publikt att det gjordes en riskbedömning. Anledningen till att det nya schemat, som togs i bruk 20 maj, behövdes är att det fanns för lite personal under vissa tider på dygnet. De anställda har dessutom uttryckt att de vill vara lediga fler helger, enligt honom.

– Med det här förslaget blir man ledig varannan helg och vi har kunnat korta arbetstiden framför bildskärm. Det är ett kontinuerligt förbättringsarbete hela tiden, säger Håkan Lidberg.

Han håller med om att arbetet är krävande och att vila mellan arbetspassen är viktigt för att minimera stress och ohälsa.

– Där är det noga att man följer arbetstidsavtalet så att man får återhämtning mellan arbetspass, och vi har ordentlig vila mellan passen, säger Håkan Lidberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA