JO kritiserar Arbetsförmedlingens pandemiåtgärd
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Arbetsförmedlingen för att myndigheten utan lagligt stöd beslutade om ett tillfälligt stopp för sanktioner i mars 2020. En myndighet får inte åsidosätta sina skyldigheter, skriver JO i beslutet.
En enskild arbetssökande JO-anmälde Arbetsförmedlingen för hur hens ärende blivit hanterat under pandemin. Arbetsförmedlingen beslutade 17 mars 2020 att stoppa sanktioner för att hindra smittspridningen och frigöra personalresurser för att säkerställa samhällsviktiga funktioner. Enligt anmälan blev anmälaren tilldelad en varning i augusti 2020. Hen överklagade beslutet i september, men myndigheten meddelade inget beslut i ärendet förrän i april 2021.
JO kritiserar nu Arbetsförmedlingen för hanteringen av det enskilda fallet, men också för de bakomliggande besluten om att stoppa sanktionerna.
”Jag har stor förståelse för att Arbetsförmedlingen, i likhet med många andra myndigheter, i mars 2020 stod inför en svår situation och att det vid den tidpunkten var svårt att överblicka konsekvenserna av covid-19. Att en myndighet befinner sig i en svår situation medför dock inte att det står myndigheten fritt att utan rättsligt stöd åsidosätta de skyldigheter som myndigheten har enligt lag”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.
Enligt JO innebar besluten i princip att myndigheten under den tid som besluten gällde helt underlät att fullgöra det kontrollansvar som regeringen ålagt den att utföra. Något rättsligt stöd för besluten fanns inte och därför agerade Arbetsförmedlingen i strid med grundlagens legalitetsprincip enligt regeringsformen och i strid med förvaltningslagen. För det får Arbetsförmedlingen också kritik.
Också i det enskilda fallet som anmäldes till JO får Arbetsförmedlingen kritik:
”Det är inte acceptabelt att det dröjde nästan sex månader innan ett sådant ärende inleddes. Något godtagbart skäl till dröjsmålet har inte kommit fram och Arbetsförmedlingen förtjänar kritik för hanteringen”, skriver JO.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.