Fackligt krav på stärkt skydd

ARBETSRÄTT2011-03-24

De tre förbundsordförandena för LO, TCO och Saco kräver i ett gemensamt brev till riksdagens ledamöter att skyddet stärks för anställda från andra länder som jobbar i Sverige.

LOs Wanja Lundby-Wedin, TCOs Sture Nordh och Sacos Anna Ekström begär i ett öppet brev till alla Sveriges riksdagsledamöter att riksdagen ger regeringen bakläxa när det gäller villkoren för människor som kommer till Sverige från andra EU-länder för att arbeta

”För att kollektivavtalsmodellen ska fungera förutsätts att parterna har verktygen. Det måste finnas skydd för förenings- och förhandlingsrätt och det måste finnas någon att förhandla och träffa kollektivavtal med”, skriver de tre.

LO, TCO och Saco vill att ett krav på förhandlingsbehörig företrädare snarast införs i utstationeringslagen. De tre ordförandena pekar på att sådan lagstiftning redan införts i grannländerna Danmark och Finland.

Förbunden är också kritiska till att regeringen inte följer Lavalutredaren Claes Stråths förslag om en presumtionsregel. Förslaget innebär att ett företag ska anses etablerat i Sverige om verksamheten är tänkt att pågå längre tid än ett år, om inte särskilda skäl talar för att verksamheten är tillfällig. Om företaget anses etablerat i landet skulle svenska lagar gälla fullt ut.

De tre fackförbunden vill också se en skyldighet för en utländsk näringsidkare som har anställd personal i Sverige att anmäla en kontaktperson som kan ta emot delgivningar. Det förslaget fanns med i utredningen, men inte i regeringens proposition, konstaterar ordförandena och påpekar att det förslaget togs emot mycket positivt från bland andra Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Bolagsverket.

”Vi har just nu ett tomrum där arbetstagare från våra grannländer i Europa i praktiken lämnas helt oskyddade. Det är inte bara oacceptabelt, det strider mot Sveriges åtaganden inom EU att tillförsäkra arbetstagare från våra grannländer i Europa ett sådant skydd, skriver Wanja Lundby-Wedin, Sture Nordh och Anna Ekström.

Brevet utmynnar i ett krav på omedelbara åtgärder från riksdagen:

”Vi hoppas att riksdagen inte bara värnar den svenska modellen i retoriken utan även är beredd att försvara den i praktisk handling.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA