Försämra inte villkoren

LEDARE2010-04-13

När statens verksamheter blir bolag försämras ofta arbetstagarnas anställningsvillkor. Beslutsfattarna borde sätta ned foten och markera att det inte är acceptabelt.

Plötsligt kan dina anställningsvillkor försämras – trots att ditt jobb är detsamma och din arbetsplats har samma ägare. Det kan låta märkligt, men det har de senaste åren drabbat statligt anställda vars arbetsplatser blivit bolagiserade.

Den förändringen ger nämligen arbetsgivaren möjlighet att byta arbetsgivarorganisation – och därmed också kollektivavtal. Det statliga avtalet med Arbetsgivarverket, med de många värdefulla förmåner som ST varit med om att förhandla fram, kan då bytas ut mot ett annat branschavtal – ofta med betydligt magrare innehåll. Vilket i så fall naturligtvis blir billigare för arbetsgivaren.

I så kallade inrangeringsförhandlingar försöker facket i det läget bevara så mycket som möjligt av förmånerna i det gamla avtalet. Men förhandlingssitsen är svår: kommer man inte överens med arbetsgivaren börjar det nya centrala avtalets regler likväl gälla efter ett år – även om de innebär kraftiga försämringar.

Slutresultatet blir knappast vad fack och medarbetare skulle önska sig. Ett aktuellt exempel är det som inträffat då flygplatsverksamheten inom Luftfartsverket nu blir bolaget Swedavia, som ST Press berättar om i detta nummer.

STs Thomas Blomqvist konstaterar att de anställda får det sämre på de flesta områden – exempelvis vad gäller regler för ledighet och pension. Visserligen blir det högre ob-tillägg – men det räcker inte för att kompensera förlusterna i andra delar. Den kanske största förlusten är det förmånliga statliga Trygghetsavtalet, som ger hjälp vid omställning.

»Vi har inte på långa vägar fått vad vi hoppades«, säger Thomas Blomqvist.

Och många av de förmåner som de nuvarande medarbetarna får behålla kommer framtida nyanställda att gå miste om – exempelvis den längre semestern. Det riskerar att skapa misssämja. Som i sin tur kan leda till nya krav från arbetsgivaren på att samtliga anställdas villkor ska anpassas till det centrala avtalets lägre nivåer.

Det är inte rimligt att anställda ska behöva få sämre anställningsvillkor bara för att en verksamhet, som är och förblir statligt ägd, byter organisationsform. Att den ena parten ensam kan fatta beslut som innebär försämringar för den andra ligger knappast i linje med arbetsmarknadslagstiftningens intentioner.

Förhoppningsvis är det inte heller beslutsfattarnas avsikt, när de driver igenom bolagiseringar av statlig verksamhet. Men de behöver göras uppmärksamma på att detta ändå kan bli följden.

Och eftersom vi kan vänta oss fler bolagiseringar i framtiden, måste också regering och riksdag klart uttala att de inte ska leda till att de anställda drabbas negativt. Politikerna bör skicka tydliga signaler till de tillträdande bolagsledningarna: den förändrade organisationsformen får inte utnyttjas som en smitväg för att sänka personalkostnaderna.

Staten måste vara ett föredöme som arbetsgivare. Oavsett om de anställda jobbar inom myndigheter och affärsverk eller i bolag.

Alexander Armiento

chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Inlagt av john Andersen (ej verifierad) ons, 04/14/2010 - 17:08
Helt rätt. Vi på Swedavia blev grundlurade. Låt inte andra bli det också!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA