Så jobbar vi mot våldet

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-03-22

Ingen ska behöva tolerera hot och våld på sin arbetsplats, skriver två chefer på Arbetsförmedlingen i ett svar på inlägget från myndighetens fackliga arbetsmiljögrupp i förra numret av ST Press.

I en debattartikel i ST Press nummer 3/2011 ställer ST inom Arbetsförmedlingens arbetsmiljögrupp sig frågan om de anställda vid Arbetsförmedlingen måste vara rädda för att gå till jobbet och vad arbetsgivaren gör. De skriver att vi tillsammans måste få större kunskap och medvetenhet om de olika typer av hot eller våld som förekommer samt att det behövs ett tydligare ledarskap för att eliminera risken för hot och våld.

Vi vill inte att någon ska vara rädd för att gå till jobbet. Vi arbetar också för att minska risken för att våra medarbetare utsätts för våld och hot. Vi arbetar för att utveckla vårt verksamhetsskydd, vi informerar, utbildar och arbetar fram regelverk för att ständigt bli bättre på att förebygga hot och våld. Utbildning av lokala säkerhetsombud, informationstillfällen på lokala arbetsplatser samt utbildning av nya chefer är några exempel på insatser som görs.

Dokument har tagits fram som till exempel styr hur kundmöten ska gå till, hur besöksrum ska vara möblerade och hur zonindelning ska utformas på kontoren. Pilotförsök pågår med nya larm.

Men vi arbetar också för att det ska finnas stöd för medarbetare, chefer och arbetsplatser som ändå drabbas av hot eller våld.

Inom Arbetsförmedlingen utreds i dag alla anmälda incidenter där det förekommit hot eller våld. Varje incidentanmälan ska undertecknas av ansvarig chef och skyddsombud för att säkerställa att de berörda fått kännedom om vad som skett. Säkerhetsenhetens regionala säkerhetssamordnare kontaktar varje medarbetare som gjort anmälan, för att säkerställa att man får det stöd som behövs. För oss är det viktigt att varje person som blir hotad på något sätt anmäler det, då vi ser allvarligt på varje incident. Ingen anställd ska tveka om detta.

Vi håller med om att det är viktiga faktorer som STs arbetsmiljögrupp tar upp. Faktorer som är avgörande för en trygg, trivsam och funktionell arbetsmiljö, med minimala inslag av hot och våld.

Samverkan och diskussioner på arbetsplatsen är en av nycklarna till framgång. Vi har ett gemensamt ansvar för att våra säkerhetsrutiner efterlevs och att brister lyfts upp till chef, skyddsombud eller facklig representant.

Arbetsmiljölagen är tydlig – både arbetsgivare och arbetstagare måste gemensamt bidra för att skapa en trygg arbetsplats. Därför kan vi, om alla bidrar till att höja säkerhetsmedvetandet inom myndigheten, motverka hot- och våldssituationer i vår arbetsvardag. Ingen ska behöva tolerera hot och våld på sin arbetsplats, inte i dag, inte i morgon.

Joel Isensköld

Säkerhetschef på Arbetsförmedlingen

Annette Ekström

Personalchef på Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA