Om Michael Moore skulle filma i Sverige…

DEBATT: PRIVATISERING2010-01-19

En svensk version av Michael Moores film Capitalism - a love story skulle beskriva utförsäljningen av vår gemensamma egendom till det privata näringslivet, skriver Peter Lorentzon.

Michael Moore skildrar i sin senaste film Capitalism: a love story hur de rika i USA bestulit vanligt folk genom avregleringar av lånemarknaden, försämrade arbetsvillkor med mera. En gigantisk stöld med elände och fattigdom som följd.

Vad skulle Michael Moore göra film om i Sverige? Han kunde börja med det senaste – försäljningen av en stor del av apoteken. Vi har det kanske bästa apotekssystemet i världen; billiga läkemedel, tillgängligt i hela landet och hög kvalitet. Alla vet att försäljningen innebär dyrare läkemedel och sämre tillgänglighet i glesbygd. Ändå sker det.

Varför? Jo, för att ytterligare en del av den offentligt drivna verksamheten ska föras över till »marknaden«, till det privata näringslivet. Staten ska, som Mats Odell uttryckt det, sätta regler och döma men inte vara en spelare.

I Stockholms kommun ska, enligt den borgerliga alliansen, allt som inte är myndighetsutövning konkurrensutsättas. I landstinget läggs allt mer av sjukvården ut på privat drift. Det kallas avknoppning, utmaningsrätt, konkurrensutsättning, etableringsfrihet, kundval med mera. Resultatet är förskolor och vårdcentraler som ger privata ägare miljonvinster. Stora koncerner, ofta riskkapitalbolag, driver äldreboenden och skolor. De flyttar vinsterna till skatteparadis för att slippa skatta och ägarna köper slott i Sörmland.

Så förs den allmänt ägda egendomen över till det privata näringslivet. Tidigare »stängda« marknader på flera hundra miljarder kronor öppnas upp för privat vinstdrift. En säker marknad med garanterad efterfrågan – utbildning, vård och omsorg.

Det är en historisk omfördelning som nu sker i Sverige av makt och rikedom, från det gemensamt ägda till det privata, från icke vinstdriven till vinstdriven verksamhet. Michael Moore skulle skildra det som en de rikas stöld från vanligt folk.

Han skulle också i sin film visa hur nedskärningar i
a-kassa och socialförsäkringar används till skattesänkningar främst för de rika och hur kommuner och landsting tvingas skära ned när skatterna sänks. Han skulle skildra hur det jämlika och goda samhället Sverige börjar spricka upp och klyftorna ökar. Likaså hur förhållandena på arbetsmarknaden försämras.

Det är långt till amerikanska förhållanden. Men åt vilket håll rör vi oss?

Peter Lorentzon

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA