»Förseningskassan« är regeringens ansvar

DEBATT: FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-02-24

Försäkringskassans kris är inget olycksfall i arbetet. Den säger något om tillståndet i landet och den rådande människosynen, skriver Lars Ohly och LiseLotte Olsson, Vänsterpartiet.

Försäkringskassan går numera under beteckningen Förseningskassan. Småbarnsfamiljer tvingas vända sig till kyrkan i väntan på föräldrapenning och pensionärer får låna pengar av barnbarnen i väntan på bostadstillägget. Ansvaret för den uppkomna situationen ligger helt och hållet på regeringen. Men läget på myndigheten är inget olycksfall i arbetet. Högerregeringen har en agenda.

Varje år betalar Försäkringskassan ut ungefär halva Sveriges statsbudget till människor i nya och ofta svåra livssituationer. Läget på Försäkringskassan säger något om tillståndet i landet, om den rådande människosynen. Ur den enskilde medborgarens perspektiv är mötet med kassan avgörande för tilliten till välfärdssamhället. Det är Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson väl medvetna om. 

Försäkringskassan har en mycket viktig uppgift, men just nu går personalen på knäna. Sedan 2006 har personalstyrkan minskat med 2 500 personer och anslaget med 600 miljoner kronor. Samtidigt har regeringen infört historiska försämringar av sjukförsäkringen. Försäkringskassan har begärt ytterligare 950 miljoner kr för att klara verksamheten 2009. »Om vi inte får ett extra tillskott riskerar vi stora störningar i utbetalningar och service under 2009«, säger generaldirektör Adriana Lender. Men högerregeringens besked är att det inte blir några pengar.

Passiviteten beror inte på olycksfall i arbetet. På område efter område kan vi se samma mönster. Arbetsförmedlingen har också fått sänkt förvaltningsanslag, minskad arsenal och ansvaret för att administrera en arbetslöshetsförsäkring i fritt fall. Numera går myndigheten under beteckningen Arbetsförnedringen. Som ett brev på posten kommer krav på privata arbetsförmedlingar och kompletterande försäkringar. Strategin slår även igenom med full kraft i den förestående välfärdskrisen. Frysta statsbidrag gör att välfärdssektorn går miste om 13 800 heltidstjänster 2010. Den moderate ordföranden i Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape, får kalla handen från regeringen på sin begäran om höjda statsbidrag med 8 miljarder kronor de närmaste två åren.

Samtidigt ägnar sig regeringen åt att producera lagar som gynnar privata alternativ till statlig och kommunal välfärd. Privata vårdföretag och försäkringsbolag ska ta över där det offentliga har »misslyckats«. Den privata cancerkliniken Ray Clinic i Solna får nya kunder när de cancersjuka inte får komma på återbesök, det privata barnsjukhuset Martina på Östermalm får klirr i kassan när vår gemensamma vård blir undermålig och medelklassen köper privata sjukförsäkringar när den allmänna sjukförsäkringen blir en grundförsäkring för döende. Klyftorna växer nu med rasande fart i Sverige, men inom försäkringsbranschen tror man på goda tider de närmaste åren.

Underfinansieringen av Försäkringskassan beror inte på okunnighet eller brist på resurser. Parallellt med nedmonteringen av socialförsäkringssystemet och den långsamma kvävningen av Välfärdssverige sänker regeringen skatterna med 100 miljarder kronor 2009. Efter många år i opposition har det borgerliga systemskiftet planerats in i minsta detalj.

Lars Ohly partiledare för Vänsterpartiet
LiseLotte Olsson riksdagsledamot för Vänsterpartiet, ledamot av socialförsäkringsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA