Det är tillåtet med kritik hos oss

DEBATT: DEBATT2007-02-20

Replik på ledare om öppenheten i Försäkringskassan.

Alexander Armiento skriver i sin ledare i ST Press den 7 februari att lika självklart som att de anställda måste få veta vad som pågår ska det finnas möjlighet att ventilera kritik och oro. Jag har precis samma uppfattning. I Försäkringskassan, som är en myndighet med verksamhet och medarbetare i hela landet, är det nödvändigt med diskussion.

Öppenhet och diskussion är särskilt viktigt under en sådan genomgripande förändring som Försäkringskassan just nu är inne i. Hela verksamheten ses över – hur vi möter de försäkrade och hur vi handlägger. I den processen måste det vara – och är självfallet – tillåtet med kritik. Lika viktigt är det att avsluta diskussionen och gå vidare när ett beslut väl är fattat.

Att förändringen väcker oro har jag stor förståelse för. Det är stora förändringar som ska hanteras av en stor organisation och tempot är högt. Därför är det viktigt att medarbetarna kontinuerligt har tillgång till information om vad som är på gång och att deras fackliga företrädare ges möjlighet att vara med i diskussionerna – men det är också viktigt att det sker under ordnade former. Här har vi olika roller och dialog är därför nödvändig.

Jag kan villigt erkänna att vi har gjort en del misstag på vägen. Det handlar bland annat om information som inte getts i tid. Jag tar på mig detta och tar till mig kritiken. I grund och botten handlar det om förtroende som byggs upp genom att vi träffas. På den centrala nivån provar vi oss just nu fram för att hitta en bra form för vår samverkan. Vi kan helt klart bli bättre.

I en nationell myndighet som Försäkringskassan är det nödvändigt med diskussion. Självklart ska man också våga uttrycka kritik. Att kunna uttala sin mening i media är vars och ens rättighet och skyddat i grundlagens regler om yttrandefrihet och meddelarfrihet. Om detta får det inte råda några oklarheter i Försäkringskassan. Det gjorde vi också väldigt tydligt på vårt intranät så snart artikeln i ST Press nätupplaga blev känd.

Curt Malmborg

Generaldirektör, Försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA