Svårt utvärdera effekt av Etos-projekt

STATSFÖRVALTNING2014-10-01

Det är svårt att värdera vilken betydelse projektet Offentligt etos haft på värdegrundsarbetet på de statliga myndigheterna. Det kommer Statskontoret fram till i sin utvärdering.

Projektet Offentligt etos drevs av Krus, Kompetensrådet för utveckling i staten, under åren 2010-2012. Syftet var att öka statsanställdas kunskaper och förståelse kring den statliga värdegrunden. Efter en enkätundersökning konstaterar Statskontoret att hälften av myndigheterna deltog i projektets aktiviteter. För var femte myndighet var projektet en inspirationskälla. Länsstyrelser och kulturmyndigheter hör till de myndigheter som har haft störst nytta av projektet, konstaterar Statskontoret.

Ungefär hälften av alla myndigheter har tagit fram en egen värdegrund och oftast har de anställda varit involverade i detta arbete, enligt Statskontorets utvärdering. Den skrift med gemensam värdegrund för de statsanställda som togs fram av projektet har i många fall funnits med i ett inledande skede. Projektet bedöms ha varit särskilt värdefullt för ett antal små myndigheter som inte själva har resurser för att arbeta med värdegrundsfrågor.

Enligt Statskontoret är det inte möjligt att utreda vilka effekter projektet Offentligt etos eventuellt har haft på förtroendet för statsförvaltningen:

”Den gemensamma värdegrunden för staten utgår ifrån författningar och ska därför följas oavsett vilka insatser projektet Offentligt etos har utfört. Till detta kommer att andra influenser, exempelvis den förvaltningspolitiska propositionen, kan ha påverkat myndigheterna att bedriva ett värdegrundsarbete. Det är därför svårt att isolera effekterna av projektets insatser.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA