Splittrat HTF kallar till möte
De fyra TriO-förbundens styrelser har nu ställt sig bakom ekonomin för det nya storförbundet. HTFs styrelse är dock splittrad och låter ett förbundsråd i juni avgöra det fortsatta arbetet med TriO.
Rapporten om ekonomin för det nya storförbundet är klar. Styrelserna för ST, SKTF och Försäkringsanställdas Förbund har ställt sig bakom den.
Genom det har man antagit hela den rapport som anger hur det nya förbundet ska byggas upp. För denna rapport är de ekonomiska ramarna en förutsättning.
HTF har formellt antagit den ekonomiska rapporten men beslutat inkalla ett extra förbundsråd till i juni.
Anledningen till att man vill ha vägledning av förbundsrådet är oenigheten inom HTF-styrelsen. Därför vill HTFs styrelse redan nu höra förbundsrådets mening istället för att vänta till september.
– En majoritet i HTFs styrelse, sex ledamöter för och fyra mot, har sagt ja till rapporten och därmed har vi antagit den, säger HTFs ordförande Holger Eriksson. Hade inte en styrelseledamot avgått hade vi haft sju positiva ledamöter.
Förbundsrådet ska ta ställning till allt underlag, inklusive den ekonomiska rapporten. Gör en klar majoritet av förbundsrådet en annan bedömning än HTF-styrelsen blir det avgörande.
– Vi vill ha ett klart utlåtande om HTF ska fortsätta eller inte fortsätta arbetet med TriO, förklarar Holger Eriksson.
Men ett negativt resultat väntar han sig inte. Han tror på TriO.
Förbundsrådet, som är rådgivande, är inkallat till extramöte den 11–12 juni.
– Om rådet ska ta ställning i en omröstning får vi se, men någon sorts avstämning blir det, tillägger Holger Eriksson. Det blir också fyllnadsval till förbundsstyrelsen.
STs ordförande Annette Carnhede känner ingen oro för att HTF vill tillkalla sitt förbundsråd. Snarare tycker hon att det är bra att man gör det.
– Vi har sagt i TriO-projektet att vi ska ha öppenhet och låta demokratin verka.
I STs förbundsstyrelse finns en reservation mot den ekonomiska rapporten från Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt, som deltog i styrelsemötet som ersättare.
Fakta
I korthet innebär de antagna ekonomiska ramarna för det nya förbundet att
- medlemsavgiften sänks med 50 miljoner kronor.
- nivån för avdelningarnas resurser på 100 miljoner kronor bibehålls.
- 50 miljoner kronor ska sparas i den centrala organisationen och administrationen.
- ett utrymme finns på 30 miljoner kronor om året för
Tidschema
I slutet av september beslutar de fyra förbundsstyrelserna om frågan om ett nytt förbund ska föras vidare till de beslutande församlingarna (i STs fall en extrakongress). Det krävs ytterligare ett beslut under år 2002 och senast den 1 januari 2003 ska det nya förbundet vara bildat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.