Omöjligt utvärdera jobbpolitik
Det går inte att bedöma om regeringens arbetsmarknadspolitik har gett några jobb eller inte. Det hävdar Riksrevisionen i en ännu inte offentliggjord studie som Rapport har tagit del av.
Regeringen har satsat på flera olika arbetsmarknadsåtgärder under krisåren. Men eftersom det inte finns några jämförelsegrupper kommer det aldrig att gå att utvärdera om åtgärder som jobb- och utvecklingsgarantin och nystartsjobben verkligen gett något resultat. Det hävdar Riksrevisionens experter efter att ha försökt analysera effekterna av den förda politiken, enligt Rapport.
Det innebär att det inte går att göra någon utvärdering av effekten för de 150 000 människor, eller 70 procent av dem som är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som berörts.
Riksrevisionen påpekar också att regeringen inte heller har genomfört någon försöksverksamhet innan åtgärderna genomförts. Det gör man regelmässigt bland annat i USA och Holland och regeringen bör överväga att göra det här också, skriver Riksrevisionens experter.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, försvarar regeringens metoder:
”Man kan dra parallellen till sjukvården: Vissa får verksam medicin och andra får sockerpiller. Jag vill gärna att medborgarna ska få verksam medicin för att kunna få ett bra jobb och komma tillbaka till arbetsmarknaden”, säger hon till Rapport.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.