Omöjligt utvärdera jobbpolitik

ARBETSMARKNAD2010-10-11

Det går inte att bedöma om regeringens arbetsmarknadspolitik har gett några jobb eller inte. Det hävdar Riksrevisionen i en ännu inte offentliggjord studie som Rapport har tagit del av.

Regeringen har satsat på flera olika arbetsmarknadsåtgärder under krisåren. Men eftersom det inte finns några jämförelsegrupper kommer det aldrig att gå att utvärdera om åtgärder som jobb- och utvecklingsgarantin och nystartsjobben verkligen gett något resultat. Det hävdar Riksrevisionens experter efter att ha försökt analysera effekterna av den förda politiken, enligt Rapport.

Det innebär att det inte går att göra någon utvärdering av effekten för de 150 000 människor, eller 70 procent av dem som är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som berörts.

Riksrevisionen påpekar också att regeringen inte heller har genomfört någon försöksverksamhet innan åtgärderna genomförts. Det gör man regelmässigt bland annat i USA och Holland och regeringen bör överväga att göra det här också, skriver Riksrevisionens experter.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, försvarar regeringens metoder:

”Man kan dra parallellen till sjukvården: Vissa får verksam medicin och andra får sockerpiller. Jag vill gärna att medborgarna ska få verksam medicin för att kunna få ett bra jobb och komma tillbaka till arbetsmarknaden”, säger hon till Rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA