Ny lag försvårar för journalister

INTEGRITET2011-01-25

En ny lag ska hindra att enskilda människor fotograferas utan medgivande i hemmet eller i situationer där integriteten skulle kränkas allvarligt. Journalistförbundet varnar för att lagen inskränker öppenhet och insyn.

Regeringen förbereder en ny lag mot olovlig fotografering. I en departementspromemoria föreslås ett nytt brott i brottsbalken som ska hindra intrång i den enskildes fredade sfär.

Förslaget innebär ett förbud mot att utan tillstånd fotografera eller filma någon på ett sätt som kränker den personliga integriteten. De situationer som räknas upp är inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme.

Det blir också förbjudet att, oavsett plats, fotografera människor om fotograferingen är ”påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson”. Det kan vara när någon utsätts för misshandel eller våldtäkt, eller en olyckssituation. Straffet ska vara böter eller fängelse i upp till ett år.

Svenska Journalistförbundet, SJF, protesterar och menar att lagen kan uppfattas av allmänheten som att det blir förbjudet att fotografera på allmän plats.

”Förbudet mot olovlig fotografering försvårar för yrkesverksamma fotograferande journalister att utföra sitt jobb och kommer förmodligen också att förhindra fotografer att göra vissa jobb”, säger SJFs ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett pressmeddelande.

Enligt departementspromemorian finns ingen anledning att göra undantag från lagen för massmedia. Däremot skulle skyddet bara gälla den enskilde som privatperson. Dold filmning av till exempel en myndighetsföreträdare skulle därmed kunna undantas.

Enligt förslaget ska ”försvarlig” fotografering generellt undantas från förbudet. I en sådan bedömning ska man exempelvis ta hänsyn till om fotograferingen sker som ett led i nyhetsförmedling eller har konstnärliga syften.

Agneta Lindblom Hulthén befarar stora problem i rättstillämpningen.

”Om lagen går igenom betyder det att den enskilda journalisten måste göra en juridisk bedömning på plats under stor tidspress och kanske riskera att begå en brottslig handling. Idag kan bilden tas, och sedan får den ansvarige utgivaren bedöma om den ska publiceras eller ej”, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA