Medborgare får förslagsrätt
Större möjligheter till insyn, inflytande och ansvarsutkrävande i offentlig verksamhet. Det är syftet med demokratipropositionen.
– Fokus ligger på de lokala frågorna. Det är den nivån som är nära människorna, säger demokratiminister Britta Lejon.
Därför ska alla få möjlighet att väcka förslag i kommuner och landsting. Fler ska få rösträtt i kommunala folkomröstningar. Samtidigt ska allmänheten få ökad insyn i kommunala entreprenader och friskolor, större möjligheter till brukarinflytande och att fullmäktige ska ta ställning vid viktiga beslut i kommunala bolag. Även en minoritet ska få möjlighet att begära återremiss i fullmäktige.
För att fler ska engagera sig politiskt förbättras ersättningen för förlorad arbetsinkomst, funktionshindrade ska ges bättre möjligheter och studenter ska få möjlighet att behålla kommunala uppdrag.
Vetenskapsrådet får fem miljoner till mångvetenskaplig demokratiforskning.
Skolverket får i uppdrag att se över de politiska ungdomsförbundens möjlighet att verka i skolan. Den myndighet som ansvarar för information inför valet får en mer aktiv roll. Ett folkrörelseforum inrättas för att skapa dialog mellan regeringen, förvaltningsmyndigheterna och folket. En översyn görs av finansieringen av enskilda personers valkampanjer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.