Annons:

Donald Trump förbjuder statsanställda i USA att distansarbeta

USA2025-01-21

Ett beslut som tagits av USAs nytillträdde president Donald Trump ska tvinga statligt anställda att återgå till kontoret på heltid. Förändringen har fått hård kritik, bland annat från fackförbundet AFGE.

Beslutet, som USAs nytillträdde president fattade under måndagen, är det första steget i hans plan att skära i den offentliga sektorn, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Förslaget luftades första gången redan i höstas. I en opinionsartikel i tidningen Wall Street Journal skrev Elon Musk och Vivek Ramaswamy – som utsetts till ansvariga för det nya departement som ska effektivisera USAs statsförvaltning – att initiativet ska ses som en väg till besparingar. Genom att tvinga statsanställda att jobba heltid från kontoret, räknar de med att många väljer att säga upp sig självmant.

”Om statsanställda inte vill dyka upp, ska amerikanska skattebetalare inte betala för deras covid-privilegium att kunna stanna hemma”, skrev de i artikeln.

Om anställda säger upp sig ger det också en möjlighet att ersätta dem med personer som delar presidentens agenda, konstaterar Trump-lojala personer som Reuters talat med.

Enligt radiokanalen NPR har det länge varit ett mål för det republikanska partiet att få fler statsanställda att jobba på kontoren. Ett argument som har använts är att de som jobbar på distans inte utför sitt arbete. I debatten pågår även en strid om siffror, där den republikanska senatorn Joni Ernst i sin egen rapport hävdar att endast 6 procent av de statligt anställda jobbar heltid på kontor. Uppgiften slås tillbaka från olika håll, bland annat av statliga US Office of Personnel Management, som menar att majoriteten statsanställda redan jobbar heltid på sina arbetsplatser.

Beskedet om den indragna möjligheten till distansarbete har väckt kritik. Enligt Nicholas Bloom, professor i nationalekonomi vid Stanforduniversitetet, ligger beslutet i linje med Donald Trumps övriga politik, då de som jobbar hemifrån oftast är mer välutbildade. Risken är nu att viktig statlig kompetens går förlorad, menar han, om många av dem väljer att gå till privat sektor.

”Jag tror att det kommer att uppstå stora problem, med statlig service som faller samman”, säger han till Reuters.

Även från fackligt håll vädras oro.

”Att inskränka hybridarbetet kommer att göra det svårare för statliga myndigheter att konkurrera om kompetens”, skriver fackförbundet American Federation of Government Employees, AFGE, i ett mejl till nyhetsbyrån.

Enligt Everett Kelley, ordförande för AFGE, handlar kontorskravet inte om en effektivisering av statsapparaten, ”utan om att skapa kaos och att göra en grupp patriotiska amerikaner som president Trump öppet kallar för brottslingar och oärliga till måltavla”, kommenterar han presidentens beslut i NPR.

I sitt beslut beordrar Donald Trump att alla nödvändiga åtgärder ska vidtas för att distansarbetet ska upphöra. Enligt Reuters är det olika enkelt att göra detta för olika typer av anställda. För chefer och andra anställda som har befattningar som innebär att de inte kan vara med facket väntas beslutet kunna börja gälla relativt fort.

För de cirka 26 procent av de federalt anställda som är fackligt organiserade kan Donald Trumps ambition dock möta hårdare motstånd. Många kollektivavtal inkluderar bestämmelser om distans- och hybridarbete, vilket gör att en förändring av villkoren behöver behöver vänta tills de löper ut, om de inte omförhandlas. Avtal mellan myndigheter och fack kan dock endast rivas upp i domstol och om de innehåller olagliga villkor eller har tillkommit efter exempelvis tvång eller mutor.

I ett uttalande kräver AFGE att kongressen omedelbart stoppar presidentens order.

”Detta aldrig tidigare skådade hävdande av den verkställande makten kommer att skapa en armé av ja-sägare som bara står i tacksamhet till Donald Trump, inte konstitutionen eller det amerikanska folket”, är fackförbundets ordförande Everett Kelleys kommentar.

Bara minuter efter att den nya presidenten svors in lämnade AFGE, tillsammans med den ideella organisationen Public Citizen and State Democrazy Defenders Fund, in en stämningsansökan mot den nya effektiviseringsmyndigheten, där man hävdar att den inte är åsiktsneutral och att allmänheten saknar insyn.

Under måndagen sjösatte Donald Trump också ett anställningsstopp inom den statliga sektorn. För att detta ska lyftas kräver han att myndigheterna ska ta fram planer för hur de ska minska antalet anställda. Initialt gäller anställningsstoppet i 90 dagar, enligt tidningen Government Executive.

Anställningsstoppet gäller dock inte alla myndigheter. Exempelvis omfattas inte försvaret, och inte heller politiska fokusområden, såsom kontroll över invandringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA