Bakslag för DO i Arbetsdomstolen

ARBETSRÄTT2009-11-26

Det var inte diskriminering som gjorde att en kvinna nekades anställning av Eslövs kommun. Arbetsdomstolen, AD, går emot Diskrimineringsombudsmannen, DO, i sin dom.

En kvinna som sökt jobb hos Eslövs kommun tyckte att arbetsgivaren ställt kränkande frågor om hennes kunskaper i svenska under anställningsintervjun. Efter en anmälan beslutade DO att stämma kommunen inför AD för diskriminering.

Kvinnan hade sökt anställning som placeringsassistent, ett jobb som hon tidigare vikarierat på. Hon hade den utbildning och erfarenhet som krävdes för tjänsten. Hon är född och uppvuxen i Sverige, men har utländsk bakgrund, och ansåg att arbetsgivaren ställde omotiverade frågor om hennes kunskap om det svenska språket.

Kommunen hävdade att frågorna inte ställts för att kontrollera språkkunskaper. Enligt kommunen var det brister i kvinnans personliga lämplighet som gjorde att hon inte fick tjänsten.

Nu går AD på kommunens linje. Det var bristerna i kvinnans personliga lämplighet, inte hennes etniska tillhörighet, som gjorde att hon inte fick tjänsten. Enligt AD har de frågor som kvinnan reagerat på också ställts till andra sökande, och var alltså inte motiverade av hennes etnicitet. Frågorna var relevanta för jobbet och objektivt ställda. Därför anser AD att det inte fanns ett samband med kvinnans etniska tillhörighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA